68-letni Prodi je po enem letu in pol pomahal v slovo premierskemu stolčku. Njegova vlada je bila že 61. v državi po koncu druge svetovne vojne. Foto: Reuters
68-letni Prodi je po enem letu in pol pomahal v slovo premierskemu stolčku. Njegova vlada je bila že 61. v državi po koncu druge svetovne vojne. Foto: Reuters
Italijanski senat
Kljub nasvetu predsednika države Napolitana, naj raje kar takoj odstopi, je Prodi preizkusil zaupanje senatorjev. Foto: EPA
Silvio Berlusconi
Berlusconi je po volitvah leta 2006 Prodiju moral priznati poraz, zdaj pa spet 'preži' na premierski stolček. Foto: EPA
Prodi na tnalu senatorjev

Senat je po pričakovanjih italijanskemu premierju Romanu Prodiju izglasoval nezaupnico, ki je zato predsedniku Napolitanu že ponudil odstop.

Podporo je Prodiju izrazilo 156 senatorjev, 161 jih je bilo proti, eden pa se je vzdržal. Za zaupnico bi potreboval 160 glasov. Prodi, ki je bil na čelu levosredinske koalicije leto in pol, je v spodnjem domu parlamenta, v poslanski zbornici, še imel večino, v zgornjem domu, senatu, pa je z izstopom iz koalicije majhne katoliške stranke Udeur izgubil večino. Prodiju so podporo odrekli tudi nekateri do zdaj zvesti senatorji.

Najbolj verjetne predčasne volitve
Prodi je predsedniku države Giorgiu Napolitanu le dobro uro po izidih že podal svoj odstop, Napolitano pa se bo po posvetih s strankami odločil, ali bo sklical predčasne volitve ali pa bo za nekaj mesecev, do sprejetja reforme volilnega sistema, oblikovana začasna vlada. Do tedaj pa je Prodija prosil, naj ostane na položaju.

Pozdravljen, Berlusconi?
Kakor kažejo javnomnenjske raziskave, naj bi se po predčasnih volitvah na premierski stolček spet povzpel medijski magnat in nekdanji premier Silvio Berlusconi.

Senatorjev z govorom ni prepričal
Prodi je pred glasovanjem nastopil v senatu in opozoril, da bi nezaupnica vladi pomenila razkošje, ki si ga Italija ne more privoščiti, in dejal, da država potrebuje kontinuiteto, saj bi padec vlade za več tednov ohromil politično delovanje v Italiji.

"Tisti, ki boste glasovali proti, se vprašajte, kakšno vlado si želite namesto zdajšnje legitimne," je dejal zdaj že nekdanji italijanski premier, ki je senatorje posvaril, da bi nezaupnica Italijo pahnila v "politično praznino, gospodarstvo pa bi postalo še bolj ranljivo, sploh v luči trenutne svetovne gospodarske živčnosti".

Ni upošteval predsednikovega nasveta
Prodi, v Italiji znan tudi po vzdevku "profesor", je v torek že nagovoril poslance spodnjega doma - poslanske zbornice - in jim pojasnil razmere po odstopu pravosodnega ministra Clementeja Mastella in njegovi napovedi, da se stranka Udeur umika iz koalicije, zaradi katere je vlada izgubila večino. Sredino glasovanje v spodnjem domu, v katerem ima Prodijeva levosredinska koalicija večino, je vlada preživela, v zgornjem domu pa je slika drugačna. Mastella je odstopil po izbruhu korupcijskega škandala, v katerem naj bi sodeloval s svojo ženo.

Pred tem se je Prodi sešel tudi z italijanskim predsednikom Giorgiom Napolitanom, ki mu je svetoval, naj se odpove glasovanju v senatu in poda odstop.

Almunia zaskrbljen nad nestabilnostjo
Evropski komisar za gospodarske in monetarne zadeve Joaquin Almunia, ki se udeležuje gospodarskega foruma v Davosu, je izrazil zaskrbljenost nad politično nestabilnostjo v Italiji. Italija potrebuje politično stabilnost, da bi dokončala sanacijski proces javnih financ, ki je v Italiji napredoval manj kot v preostalih državah, je pojasnil, in opozoril, da bodo v Italiji letos tako kot v drugih državah članicah EU-ja čutili posledice upočasnjene gospodarske rasti.

K. T./A. P.

Prodi na tnalu senatorjev