Italija je zaradi svoje bližine obale severne Afrike najpogostejši cilj beguncev. Foto: Reuters
Italija je zaradi svoje bližine obale severne Afrike najpogostejši cilj beguncev. Foto: Reuters
Italija
Največ beguncev prihaja iz Sirije, Eritreje in Somalije. Foto: Reuters

Večino beguncev so ta konec tedna prestregli na razpadajočih ribiških ladjah in gumijastih čolnih. Samo britanska ladja HMS Bulwark je v nedeljo rešila več kot tisoč prebežnikov, med katerimi je bilo najmanj deset nosečnic. Begunce so že oziroma jih še bodo prepeljali v pristanišča na Siciliji in drugod po južni Italiji.

Po navedbah italijanske obalne straže so sicer v soboto skupno rešili 3.480 prebežnikov, v nedeljo pa 2.371. Poročil o smrtnih žrtvah za zdaj ni. Letos je sicer Sredozemsko morje zahtevalo že najmanj 1.800 življenj migrantov, ki so se podali na nevarno pot v Evropo, kjer so upali na boljše življenje.

Nov porast toka beguncev je znova odprl politično razpravo v Italiji. Tri severne regije so se uprle, da ne bodo več sprejemale novih beguncev.

Predsednik deželne vlade v Lombardiji Roberto Maroni napovedal, da bo vse župane v deželi pozval, naj ne spoštujejo več odloka levosredinske vlade Mattea Renzija in naj ne sprejemajo več "ilegalnih migrantov".

Kdor tega poziva ne bo upošteval, mu bo dežela odtegnila sredstva za financiranje, je napovedal Maroni, sicer nekdanji minister desnosredinske vlade pod vodstvom Silvia Berlusconija.

"Bomba, ki tiktaka"
Maronija sta podprla in se mu pridružila tudi novoizvoljena predsednika deželnih vlad v Liguriji Giovani Toti in v Benečiji Luca Zaia. Zadnji je opozoril, da so priseljenci v regiji "kot bomba, ki tiktaka". "Napetosti v družbi so naravnost nore," je opozoril.

Italijanske sposobnosti sprejemanja beguncev sicer pokajo po šivih. Letos jih je Italija sprejela že skoraj 50.000, kar je okoli 10 odstotkov več kot v enakem obdobju lani. Na koncu leta so sicer po poletni "poplavi" beguncev našteli kar 170.000 beguncev.

Vlada v Rimu spodbuja regije, da odprejo nove zmogljivosti za sprejem beguncev, toda z grožnjami Lombardije, Ligurije in Benečije se problemi kritično poglabljajo.