Čolni s prebežniki so pogosto prenatrpani. Foto: Reuters
Čolni s prebežniki so pogosto prenatrpani. Foto: Reuters

V reševalni akciji so sodelovale italijanske, nemške, malteške in irske ladje. Rešenih je bilo 3.480 prebežnikov, ki so bili natrpani na devetih nekdanjih ribiških čolnih in šestih gumenjakih. Zaradi mirnega morja kljub prenatrpanim plovilom ni poročil o mrtvih migrantih.

V prvih petih mesecih letošnjega leta je prebežnikov, ki se skušajo prek Sredozemskega morja prebiti do Evrope, za deset odstotkov več kot v enakem obdobju lani, tako da je pričakovati, da bo obale Italije letos doseglo še več prebežnikov kot lani, ko so jih našteli 170.000.

Italija, ki zaradi bližine obale Libije nosi največje breme begunske krize, je letos imela 46.500 prihodov, kar je za 12 odstotkov več kot lani v istem času.

Samo letos je Sredozemsko morje zahtevalo že več kot 1.800 življenj. Potem ko je aprila v najhujši tovrstni nesreči doslej ob obali Libije umrlo okoli 800 prebežnikov, je Evropska komisija maja predstavila predlog nove migracijske politike, ki temelji na štirih stebrih - skupni azilni politiki, boju proti tihotapcem ljudi, krepitvi iskanja in reševanja v Sredozemlju ter spodbujanju zakonitih migracij visokokvalificirane sile.

Prebežniki se največ podajajo z obale Libije, ki jo je po padcu režima Moamerja Gadafija zajel kaos, kar izkoriščajo tolpe, ki se ukvarjajo s tihotapljenjem ljudi. Med begunci prevladujejo ljudje iz Sirije, Somalije in Eritreje, a tudi iz drugih afriških in bližnjevzhodnih držav.