Kitajska vztraja, da bo imela letos 6,5-odstotno gospodarsko rast in se tako izognila devalvaciji. Foto: Reuters
Kitajska vztraja, da bo imela letos 6,5-odstotno gospodarsko rast in se tako izognila devalvaciji. Foto: Reuters



Sodeč po pisanju azijske izdaje The Wall Street Journala, je bila nedavna izjava ameriškega milijarderja Georgea Sorosa, "da je trd pristanek kitajskega gospodarstva neizogiben" uvod v obsežne špekulacije s kitajsko denarno enoto juan.

Soros in drugi menedžerji nekaterih največjih ameriških hedge skladov, ki se ukvarjajo s preprodajo denarnih enot, namreč trdijo, da bo vrednost kitajske denarne enote še naprej padala. Po nekaterih skrajnih ocenah naj bi njegova vrednost padla od 10 do 15 odstotkov.

Panika ni upravičena
Predsednik kitajske vlade Li Kečjang je prejšnji teden izrecno zanikal možnost devalvacije juana in napovedal, da obstajajo vsi nastavki, da bo kitajska gospodarska rast letos dosegla predvideno najmanj 6,5-odstotno gospodarsko rast.

Tukajšnji analitiki sicer opozarjajo na to, da panika glede upadanja gospodarske rasti ni upravičena, saj je, na primer, kitajsko gospodarstvo lani samo z doseženo gospodarsko rastjo ustvarilo tolikšno novo vrednost, kot je znašal celoten bruto proizvod Velike Britanije.

Začasen nadtor nad izvozom kapitala
Ker so kitajske devizne rezerve padle v letu dni za skoraj 700 milijard dolarjev, večinoma tudi zaradi obrambe vrednosti juana, mnogi, med njimi celo japonski finančni minister Kuroda, pozivajo kitajske oblasti, naj uvedejo začasen nadzor nad izvozom kapitala in s tem preprečijo špekulacije z juanom.

Vplivni ameriški ekonomist Jeffrey Sachs pa je danes v analizi, ki jo objavlja Shanghai Daily, opozoril kitajsko vlado pred nasveti ameriških ekonomistov, naj poveča notranjo porabo in zmanjša prihranke, češ da bi s tem ponovila največje ameriške napake.

Iz Pekinga Uroš Lipušček, Radio Slovenija