Muslimani so v preteklih dneh na ulicah izražali svoj srd proti ZDA. Foto: EPA
Muslimani so v preteklih dneh na ulicah izražali svoj srd proti ZDA. Foto: EPA
Maroko
Ponekod so se protesti sprevrgli v nemire. Foto: EPA

Ameriški State Department se je za umika nenujnega diplomatskega osebja in njihovih družin iz Sudana in Tunizije odločil po pozivu teroristične mreže Al Kaida z Arabskega polotoka k nadaljnjim napadom na ameriška veleposlaništva v arabskem svetu, muslimane na Zahodu pa k napadom na ameriške cilje.

Veleposlaništvi ZDA v Tunisu in Kartumu sta bili v petek tarča jeznih protestnikov, ki jim je uspelo vdreti v kompleks, kjer so razbijali okna in zažigali pnevmatike. V spopadih z varnostnimi silami je bilo v obeh državah ubitih nekaj protestnikov.

Nekaj ur pred odločitvijo ameriškega zunanjega ministrstva je Kartum zavrnil prošnjo Washingtona, da bi v Sudan poslali svoje posebne enote, ki bi okrepile varovanje veleposlaništva. Sudanske oblasti zagotavljajo, da so njihove sile sposobne zagotoviti varnost tujim diplomatskim objektom v držav.

Plačani za izgrede
Muslimane od Libije do Pakistana je razburil nizkoproračunski ameriški film, ki se norčuje iz preroka Mohameda, saj je za njih vsako prikazovanje preroka žaljivo, še posebej, če je prikazan na posmehljiv način. Protestniki so napadli ameriška veleposlaništva, pa tudi ameriške šole in restavracije.

Egiptovski premier Hešam Kandil je dejal, da so bili nekateri od protestnikov, ki so se zbrali pred ameriškim veleposlaništvom v Kairu, plačani za udeležbo v nasilnih protestov, vendar ni pojasnil, od koga je prišlo plačilo. Veliko protestnikov se je spontano pridružilo izražanju jeze proti ZDA.

Protesti so potekali tudi v Avstraliji in Evropi. V Sydneyju je bil tarča jeznih muslimanov ameriški konzulat, v katerega so metali čevlje in steklenice.
V soboto so protesti potekali v bližini ameriškega veleposlaništva v Parizu in v Antwerpnu v Belgiji.

Francoska policija je zaradi sodelovanja na neprijavljenem shodu, ki so ga spremljali nasilni izgredi, pridržala okoli sto ljudi. Po besedah policije so bili protestniki povezani s skrajnimi salafisti. Vodstvo islamske skupnosti v Franciji je izgrede obsodilo.