Srbska javnost budno spremlja dogajanje glede prijetja Karadžića. Foto: EPA
Srbska javnost budno spremlja dogajanje glede prijetja Karadžića. Foto: EPA
Karadžiću sodijo v Haagu. Foto: EPA

Prenosni računalnik so v torbi, skupaj s 55 zgoščenkami, izrezki časopisnih člankov in dvema knjigama, našli na cesti v beograjskem predmestju Batajnica v ponedeljek popoldne, so sporočili iz Sveta za sodelovanje z Mednarodnim sodiščem za vojne zločine na območju nekdanje Jugoslavije.



Teorije o veliki zaroti
A Karadžićevi odvetniki trdijo, da so najdbo torbe inscenirale tuje službe. Svetozar Vujačić je tako dejal, da ne verjame, da so računalnik našli v ponedeljek, ampak da so ga verjetno zasegli že ob aretaciji Karadžića. Vujačić tudi meni, da je na tem prenosnem računalniku obstajal avdiozapis pogovora Slobodana Miloševića in Karadžića o razvpitem domnevnem sporazumu s Hollbrookom.

Odvetnik se sprašuje tudi, kako je mogoče, da 25 dni ni nihče opazil torbe in računalnika ob batajniški cesti. Srbski novinar Vremena Dejan Anastasijević po drugi strani meni, da zgodbo o računalniku forsirajo Karadžićevi odvetniki in da je ta popolnoma nepomembna.

Odvetnik na poti v Haag
Njegov drugi odvetnik Goran Petronijević je za srbsko tiskovno agencijo Tanjug dejal, da danes odhaja v Haag, kjer bo Karadžića vprašal o vsebini zgoščenk in prenosnega računalnika, da bi ugotovil, ali gre resnično za njegovo lastnino.

Karadžića so prijeli 21. julija na avtobusu, ki je vozil iz Beograda proti Batajnici, nato pa so ga premestili v Haag, kjer trenutno čaka na sojenje zaradi genocida in zločinov proti človečnosti med vojno v BiH-u.

K. S.