V veliki mednarodni akciji iskanja ponesrečenega letala sodelujejo ladje iz petih držav. Foto: Reuters
V veliki mednarodni akciji iskanja ponesrečenega letala sodelujejo ladje iz petih držav. Foto: Reuters
AirAsia
Letalo je strmoglavilo 40 minut po vzletu iz drugega največjega indonezijskega mesta Surabaja. Foto: Reuters
Našli rep ponesrečenega letala

Airbus A320-200 je s 162 ljudmi na krovu padel v morje 28. decembra med poletom iz Surabaje na indonezijskem otoku Java proti Singapurju. Do zdaj so našli 40 trupel potnikov in članov posadke, oblasti pa domnevajo, da je večina trupel ujetih v trupu letala, do katerega se še niso dokopali.

"Locirali smo rep letala, kar je bil naš cilj," je dejal vodja reševalcev Bambang Soelistjo, ki je pojasnil, da so rep našli potapljači in podvodne naprave brez človeške posadke. To je prvi večji del razbitin, ki so ga našli v sicer precej plitkem Javanskem morju. Izvršni direktor nizkocenovne družbe AirAsia Tony Fernandes je na Twitterju zapisal: "Čim prej moramo najti vse razbitine letala in s tem trupla naših potnikov, saj bomo le tako lahko nekoliko olajšali bolečino njihovih sorodnikov. To je še vedno naša prednostna naloga."

Močni valovi odnašajo razbitine in trupla
V torek so sicer iskanje premaknili za približno 15 kilometrov proti obali, saj so predvideli, da močni tokovi odnašajo ostanke letala in trupla proti vzhodu. Čez nekaj dni pa bi morje lahko začelo naplavljati ostanke letala in trupla na zahodno obalo Bornea.

V iskalni akciji sodeluje okoli 60 ladij iz petih držav, v torek so se jim pridružile tudi kitajske ladje ter 20 letal in helikopterjev. Vreme na celotnem območju je še naprej zelo nestabilno.

Niso imeli dovoljenja za polet
Vzrok nesreče še ni znan, je pa bilo v času poleta na tistem območju zelo slabo vreme, zato je pilot tik pred izginotjem z radarjev zaprosil za dvig letala na višjo višino in spremembo poti, česar pa zračni kontrolorji zaradi gostega prometa niso odobrili. Indonezijski uradniki so tudi dejali, da AirAsia na usodni dan ni imela uradnega dovoljenja za polet na relaciji Surabaja-Singapur,- je pa imela zanjo dovoljenje štiri druge dneve v tednu.

Indonezijske oblasti so za časa preiskave odpovedale vse polete te družbe na omenjeni trasi.

Našli rep ponesrečenega letala