Nastase ob prevozu v bolnišnico, potem ko naj bi skušal storiti samomor. Foto: EPA
Nastase ob prevozu v bolnišnico, potem ko naj bi skušal storiti samomor. Foto: EPA

Nastase je bil prejšnjo sredo pravnomočno obsojen na dve leti zapora zaradi nezakonitega prilaščanja sredstev za volilno kampanjo leta 2004 v višini 1,5 milijona evrov.

Nekaj ur po odločitvi sodišča o pravnomočnosti sodbe so na njegov dom prišli policisti, da bi ga odpeljali na prestajanje kazni. Takrat naj bi poskušal storiti samomor, a številni so hitro posumili v resničnost te zgodbe.

Nastase naj bi se poskušal ubiti, a se je ustrelil le vrat in ramo. Težava pa je v tem, da nihče izmed novinarjev pred njegovo hišo ni slišal nobenega strela. Prav tako je bilo zelo malo krvi, ko so ga odpeljali z reševalnim vozilom.

Njegov zdravnik in politični zaveznik Serban Bradisteanu je sporočil, da je bil strel zelo nevaren in naj bi le za las zgrešil življenjsko pomembne organe. A reševalci, ki so Nastaseju nudili prvo pomoč, so zatrdili, da so bile rane le površinske.

Romunsko tožilstvo je nato v torek odprlo preiskavo proti Bradisteanuju in trem policistom, ki so osumljeni, da so Nastaseju pomagali uprizoriti samomor, da mu ne bi bilo treba iti v zapor. Osumljeni policisti naj ne bi bili tisti, ki so ga poskušali aretirati, ampak zasedajo višje položaje.

Nastase zdaj prestaja kazen v bolnišnici zapora Rahova, ki je zelo dobro opremljena, vendar nima posebnega kardiološkega oddelka, kar zahtevajo odvetniki obsojenega.

Nekdanji premier naj bi namreč imel hude težave s srcem in bi ga morali celo operirati zaradi nevarnosti srčnega napada, trdi njegov zdravnik Bradisteanu.