Nato in Rusija skušata zbližati stališča. Foto: Reuters
Nato in Rusija skušata zbližati stališča. Foto: Reuters
Libijski uporniki
Libijski uporniki so v soboto napovedali, da nameravajo v 48 urah iz enklave južno od Tripolisa zavzeti pot do libijske prestolnice. Foto: EPA
Na vrhu Nato-Rusija o Libiji

Razlike glede posredovanja v Libiji in protiraketnega ščita ovirajo oblikovanje strateškega partnerstva med zvezo Nato in Rusijo, je ob začetku zasedanja Sveta Nato-Rusija v ruskem letovišču Soči dejal ruski zunanji minister Sergej Lavrov. "Dialog ne poteka tako, kot smo pričakovali po vrhu v Lizboni," je dejal. V portugalski prestolnici sta se lani novembra strani zavzeli za oblikovanje tesnega partnerstva.

Generalni sekretar Nata Anders Fogh Rasmussen je v uvodnem nagovoru dejal, da bi si strani morali prizadevati za sodelovanje v vojni v Afganistanu in boju proti pomorskim piratom ter oblikovati trdno partnerstvo. Hkrati je priznal, da v tem trenutku obstaja še precej ovir.

Gadafi se bo boril še naprej
Vodja libijskih upornikov Mustafa Mohamed Abdel Džalil je dejal, da ni več nobene možnosti, da bi Gadafiju dodelili zatočišče v Libiji. Vodja nacionalnega prehodnega sveta je potrdil, da so takšen predlog v preteklosti res podali, a zdaj ne velja več. "Gadafi nima izhoda - treba ga je odstraniti z oblasti in postaviti pred sodišče," je dejal Džalil.


Medtem je Gadafijev sin Saif Al Islam zatrdil, da njegov oče nikakor ne namerava zapustiti Libije, temveč se bo še naprej boril, saj gre za njegovo državo. Ponovil je tudi petkovo očetovo grožnjo o napadih na cilje v Evropi. "Boriti se moramo za svojo državo in vi ste v naših očeh legitimni cilji," je dodal.


Rusija je še naprej kritična do posredovanja Nata v Libiji, češ da ni v skladu z resolucijo Varnostnega sveta Združenih narodov. "Odkrito vam povem, da z Natom nimamo skupnega pogleda na to, kako se resolucija uresničuje," je povedal vodja ruske diplomacije. "Želimo si, da bi se resolucijo izpolnjevalo dobesedno, brez širjenja interpretacije," je še povedal, v spravljivejšem tonu pa dodal, da se z zavezništvom popolnoma strinjajo, da alternative mirni rešitvi krize v Libiji ni.

Rusija kritična do Francije
Lavrov je ponovil ostro kritiko na račun Francije, ki je pretekli teden priznala, da je upornikom, ki se borijo proti režimu libijskega voditelja Moamerja Gadafija, s padali dostavljala orožje. "Menimo, da je embargo na dostavo orožja, ki ga določa resolucija Varnostnega sveta ZN-a, nedvoumen," je poudaril. Nato pa po njegovih besedah stvari razume tako, "da lahko na podlagi resolucije vsak počne, kar hoče".

Rasmussen je na drugi strani odločno zagovarjal dostavo orožja upornikom, saj je ta po njegovih besedah v skladu z resolucijo. "Do zdaj smo uspešno uresničili resolucijo," je ocenil. Nato, je poudaril Rasmussen, ravna povsem v skladu z resolucijo ZN-a, katere cilj je libijske civiliste zaščititi pred napadi sil, zvestih Gadafiju.

Okrepljeni napadi Nata v Libiji
Letala Nata so močno okrepila napade na Libijo. V zadnjih 24 urah so opravila 71 poletov, kar je skoraj dvakrat več kot običajno. V noči na ponedeljek so bombardirala cilje pri kraju Brega na vzhodu države in v okolici Tripolisa.

V Sočiju je tudi južnoafriški predsednik Jacob Zuma, ki se je sešel z ruskim kolegom Dmitrijem Medvedjevom. Tako Rusija kot Južnoafriška republika bi namreč radi posredovali pri reševanju konflikta v Libiji.

Kremelj "močno odsvetuje" enostranski ščit
Druga sporna točka v odnosih med Natom in Rusijo je protiraketni ščit v Evropi. Rusija se zavzema za skupno upravljanje sistema, medtem ko ji ZDA in Nato ponujajo le omejeno sodelovanje. Strokovnjaki obeh strani naj bi se sešli še ta mesec in se dogovorili o podrobnostih.

Lavrov je poudaril, da bi od Nata načrtovani sistem neposredno ogrozil rusko nacionalno varnost, zato Kremelj "močno svetuje", naj ga zavezništvo ne uresniči enostransko. "Pravo strateško partnerstvo ne bi bilo mogoče. Rusija bi morala odgovoriti," je dejal.

Rasmussen je priznal, da pri tem vprašanju strani ločujejo številne ovire. Dejal je, da so zavezniški načrti za gradnjo tovrstnega sistema "realnost", ki je ne bodo spremenili. "Upam, da se bomo o protiraketni obrambi uspeli dogovoriti, ko se v manj kot letu dni znova srečamo v Chicagu," je dejal. V Chicagu bo maja 2012 vrh Nata, ob robu pa tudi zasedanje Sveta Nato-Rusija.

Na vrhu Nato-Rusija o Libiji