Isaf sestavlja 140.000 pripadnikov, ki se spopadajo s talibanskimi uporniki v Afganistanu. Foto: EPA
Isaf sestavlja 140.000 pripadnikov, ki se spopadajo s talibanskimi uporniki v Afganistanu. Foto: EPA
Khpulwak je bil star le 25 let, a po besedah svojih sodelavcev je bil že zelo zrel. Smrti je bil priča vsak dan. Omed se je pred smrtjo nedavno poročil, za seboj pa je pustil tri mesece staro hčer. Foto: BBC

Iz Isafa so sporočili, da je ameriški vojak po pomoti zamenjal novinarja za upornika, ko so se čete odzvale na napad upornikov v mestu Tarin Kovt na jugu države.

Khpulwak je bil eden izmed 19 ubitih, Nato pa je sprožil preiskavo po tem, ko so se pojavili dvomi o prvotnem poročilu, da so poročevalca ubili uporniki. Po ugotovitvah Isafa je 25-letnega Khpulwaka ustrelil vojak, ker ga je zamenjal za samomorilskega napadalca.
Novinar se je med napadom zatekel na stranišče v svoji pisarni. V rokah naj bi držal nekaj, kar je vojak morda zamenjal za sprožilec za bombo, a je šlo v resnici najverjetneje za njegovo novinarsko izkaznico.

Isaf pravi, da je Khpulwakova smrt tragična, iz misije pa so izrekli sožalje njegovim svojcem. Vendar pa so ob tem dejali, da so trdno prepričani, da so njihovi vojaki ravnali v skladu z zakoni oboroženih konfliktov in v razmerah ravnali razumno.
"Smrt je prišla"
Na tržnici v Tarin Kovtu so tistega dne po treh samomorilskih napadih izbruhnili hudi spopadi, afganistanske vladne sile pa so od Nata dobile zračno podporo. Talibani so prevzeli odgovornost za napade, a zanikali, da bi ubili novinarja.

Khpulwak naj bi v času, ko se je skrival na stranišču, svojemu bratu poslal dve sporočili. Prvi se je glasil: "Skrivam se. Smrt je prišla." Drugi pa: "Moli zame, če umrem."

Khpulwak, ki je delal tudi za afganistansko tiskovno agencijo Pajvak, se je BBC-ju pridružil leta 2008.