Med Natovim bombardiranjem Tripolisa naj bi bila zadeta tudi ena od tamkajšnjih bolnišnic. Foto: Reuters
Med Natovim bombardiranjem Tripolisa naj bi bila zadeta tudi ena od tamkajšnjih bolnišnic. Foto: Reuters

Tripolis so kmalu po drugi uri stresle štiri eksplozije, zatem pa še dve. Nekatere priče trdijo, da je bil tarča vsaj ene bombe Gadafijev kompleks. Po bombardiranju je bilo v mestu slišati sirene in občasne strele protiletalske obrambe. Že v ponedeljek pozno zvečer so očividci poročali o dveh eksplozijah v libijski prestolnici in preletih letal, dim pa se dvigal z območja, kjer imata sedež libijska televizija in državna tiskovna agencija.

Najmanj en izstrelek naj bi zadel zgradbo, ki jo je Nato bombardiral že 30. aprila, v njej pa naj bi imelo po navedbah libijskih oblasti prostore več organizacij civilne družbe. V zadnjem napadu so bili uničeni del strehe, ena od sten in tla. Poročil o smrtnih žrtvah ni, popodatkih oblasti naj bi bili ranjeni štirje otroci.

"Nocoj je bila izjemna noč v Tripolisu," je povedal predstavnik vlade Musa Ibrahim. "Zelo je žalostno. Vsak dan izgubljamo ljudi na obeh straneh. Menimo, da je čas, da se usedemo in pogovorimo," je dodal.

"Za Gadafija ni prihodnosti"
Nato je napade izvedel, potem ko je generalni sekretar severnoatlantskega zavezništva Anders Fogh Rasmussen izjavil, da se libijskemu voditelju Moamerju Gadafiju izteka čas. "Za Gadafija je igre konec. Slej ko prej mora ugotoviti, da zanj in za njegov režim ni prihodnosti," je povedal v pogovoru za CNN. Zanikal je, da je zavezniška kampanja proti Gadafiju stanje v Libiji privedla do mrtve točke, in zatrdil, da je Nato uničil večji del Gadafijeve vojaške moči. Dodal je, da bo za končanje konflikta potrebna politična, ne vojaška rešitev.

Misrato, edino mesto na zahodu države, ki je v rokah upornikov, sile, zveste Gadafiju, oblegajo že dva meseca. Uporniki trdijo, da je mesto še vedno oblegano, a da so prodrli okoli 30 kilometrov na zahod proti Tripolisu.

Uspeh upornikov v Misrati
"Gadafija smo potisnili stran od Misrate," je predstavnik upornikov povedal za BBC in dodal, da je morala med uporniki visoka. Nek drug upornik je za Reuters povedal, da so potekali boji zahodno, vzhodno in južno od mesta ter da Gadafijeve sile še naprej nadzorujejo jugovzhodni del pristaniškega mesta, kjer je po zdravniških virih v tednih bojev umrlo okoli 300 ljudi.

Upornikom je v boju za Misrato pomagal Nato, ki je po poročanju libijske državne televizije v ponedeljek bombardiral "vojaške in civilne tarče" v Misrati in bližnjem mestu Zlitan.