Obama bi za zaprtje spornega zapora na Kubi potreboval 50 milijonov dolarjev. Foto: EPA
Obama bi za zaprtje spornega zapora na Kubi potreboval 50 milijonov dolarjev. Foto: EPA

Vodja odbora za razdeljevanje proračunskih sredstev David Obey je povedal, da se sicer strinja s politiko ameriškega predsednika, a želi, da jim Pentagon najprej predloži načrt za zaprtje spornega zapora za teroristične osumljence Guantanamo na Kubi, šele nato pa naj jih zaprosi za denar.

50 milijonov dolarjev, ki bi jih Obama porabil za zaprtje zapora, spada v okvir prošnje za izredno financiranje nadaljevanja vojne v Iraku in Afganistanu, ki naj bi bila vredna 84,9 milijarde dolarjev. To naj bi bil zadnji takšen izreden zakon, s katerimi je administracija nekdanjega predsednika Georgea Busha financirala vojni, da umetno zniža proračunski primanjkljaj. Vojni, ki sta doslej stali skoraj tisoč milijard dolarjev, naj bi bili v prihodnje financirani iz rednega proračuna.

Kam bodo šli ujetniki iz Guantanama?
Obrambni minister Robert Gates je pretekli teden v kongresu dejal, da se zaveda, da bodo težave s selitvijo od 50 do 100 ujetnikov iz Guantanama na ameriško ozemlje, ker bodo politiki iz držav, kamor jih bodo skušali preseliti, odločno proti. Demokratski kongresniki so prepričani, da bi ob izrazu podpore selitvi ujetnikov v njihovo državo postali lahek plen za republikance na volitvah 2010.

B. T.