Pred ameriškimi veleposlaništvi po svetu večkrat potekajo protesti. Foto: EPA
Pred ameriškimi veleposlaništvi po svetu večkrat potekajo protesti. Foto: EPA

Nekatera veleposlaništva bodo morda zaprta več kot le en dan, vse pa bo odvisno od izsledkov varnostnih analiz, je dejala predstavnica ameriškega zunanjega ministrstva Marie Harf. Nedelja je v muslimanskem svetu delovni dan, v drugih delih sveta pa so ameriška veleposlaništva v nedeljo običajno zaprta.

Po poročanju ameriških medijev naj bi se ukrep nanašal na ameriška predstavništva v Bahrajnu, Izraelu, Jordaniji, Kuvajtu, Libiji, Omanu, Katarju, Savdski Arabiji, Jemnu, Afganistanu in Bangladešu.

Lani v napadu umrl veleposlanik v Libiji
Na obletnico terorističnih napadov na ZDA leta 2001 je 11. septembra lani prišlo do terorističnega napada na konzulat v Bengaziju v Libiji. V naopadu je umrl tudi ameriški veleposlanik Christopher Stevens.

Administracija predsednika Baracka Obame je zaradi tega še vedno deležna kritik, saj republikanci ne odnehajo s preiskavami in obtožbami na račun pomanjkljive varnosti diplomatskega osebja. Napadi so politični in bolj kot Obami namenjeni Hillary Clinton, ki je bila lani državna sekretarka, leta 2016 pa se bo morda potegovala za prvo predsednico ZDA.