Obama je še vedno tarča napadov zaradi svoje zdravstvene reforme. Foto: EPA
Obama je še vedno tarča napadov zaradi svoje zdravstvene reforme. Foto: EPA

Gre le za eno izmed več kot 30 tožb proti reformi zdravstvenega sistema, ki je bila ena izmed velikih obljub Baracka Obame pred izvolitvijo v Belo hišo in mu jo je z velikimi napori lani le uspelo spraviti skozi kongres. A tričlanski senat zveznega prizivnega sodišča v Atlanti je razveljavil del reforme, saj je po mnenju dveh članov kongres presegel svoja ustavna pooblastila, ko je potrdil določilo, da se morajo Američani zdravstveno zavarovati, sicer jih od leta 2014 naprej čaka davčna kazen.

Odvetniki zvezne vlade so zatrjevali, da je to ključni del reforme, brez katerega pade celotna zadeva, saj v tem primeru ne bo denarja za druge novosti, ki jih prinaša reforma. Sodnika Joel Dubina in Frank Hull v tem nista videla težave in sta menila, da lahko reforma preživi tudi brez določila o obveznem zavarovanju.

"Odpovedal" demokratski izbranec
Hulla je sicer na položaj imenoval demokratski predsednik Bill Clinton in tokrat se je prvič zgodilo, da je proti reformi glasoval sodnik, ki je prišel na položaj po zaslugi demokrata. Tretji član prizivnega sodišča Stanley Marcus je menil, da je z obveznim zdravstvenim zavarovanjem vse v redu.

Obamova svetovalka Stephanie Cutter je izrazila nestrinjanje Bele hiše z odločitvijo prizivnega sodišča. Po njenem prepričanju bo reforma vzdržala napade, saj jo je, na primer, konec junija podobno z dvema glasovoma proti enemu potrdilo zvezno prizivno sodišče v Cincinnatiju. Vse dozdajšnje odločitve sodišč so brez pomena, saj bo imelo zadnjo besedo ameriško vrhovno sodišče.