James Comey je šele drugi direktor v zgodovini FBI-ja, ki so ga odpustili. Foto: Reuters
James Comey je šele drugi direktor v zgodovini FBI-ja, ki so ga odpustili. Foto: Reuters
Donald Trump
Trump Comeyju očita izdajo zaupnih informacij. Foto: Reuters
Comey Trumpa označil za »moralno neprimernega«
Comey Trumpa predstavil v vse prej kot lepi luči

V pogovoru za televizijo ABC, ki je bil objavljen pred izdajo njegove knjige z naslovom A Higher Loyalty: Truth, Lies and Leadership ta teden, je Trumpa prikazal v zelo negativni luči, med drugim je dejal, da predsednik nenehno laže in da je mogoče, da je obstruiral pravosodje. Že nekaj ur pred predvajanjem intervjuja je Trump sprožil oster napad na Comeyja, ki ga je obtožil "številnih laži."

"Ne sprejemam tega, da ni duševno sposoben ali je v zgodnji fazi demence. Je nadpovprečno inteligenten človek, ki pozorno spremlja pogovore. Ne mislim, da je zdravstveno nesposoben biti predsednik. Mislim, da je moralno neprimeren, da je predsednik," je dejal v pogovoru za oddajo 20/20. "Naš predsednik mora poosebljati spoštovanje in se držati vrednot, ki so jedro naše države. Najpomembnejša je resnica. Predsednik tega ni sposoben," je po poročanju BBC-ja dejal nekdanji prvi mož ameriškega zveznega preiskovalnega urada.

Comey šele drugi odstavljeni direktor v zgodovini FBI-ja
Trump
je Comeyja odstavil maja lani, potem ko ta ni želel prekiniti preiskave glede domnevne ruske vpletenosti v ameriške predsedniške volitve. Comey je potem lani junija v pisni izjavi kongresu potrdil, da je skušal Trump vplivati nanj, da bi opustil preiskavo o stikih nekdanjega svetovalca za nacionalno varnost Michaela Flynna z Rusi. Preiskavo je potem prevzel posebni tožilec Robert Mueller.

Kot poroča dopisnik RTV iz ZDA Edvard Žitnik, je knjiga, ki bo uradno izšla ta teden, že s promocijskimi citati, ki so jih objavili ameriški mediji, razbesnela Trumpa. Comey v knjigi opisuje zaupne pogovore s Trumpom takoj po predsedniški zmagi. Po Comeyjevih navedbah je Trump od njega na štiri oči zahteval dejanja, v katera kot prvi človek zvezne policije ni mogel privoliti.

Comey piše, enako je ponovil tudi v sinočnjem enournem televizijskem intervjuju, da ne ve, ali imajo Rusi kompromitirajoče posnetke iz Trumpove hotelske sobe med obiskom v Moskvi, s katerimi bi ga lahko izsiljevali. Comeyjeva knjiga ne bo le še ena uspešnica o zakulisju Trumpovega vladanja, ampak bo tudi pomemben vir podatkov za Muellerja, še poroča Žitnik in dodaja, da si kot nekdanji prvi človek policije Comey v knjigi naj ne bi mogel privoščiti govorjenja na pamet; če ne drugega, bi namreč lahko hitro postal tarča Trumpove ekipe odvetnikov.


Comey Trumpa označil za »moralno neprimernega«
Comey Trumpa predstavil v vse prej kot lepi luči