Foto: Reuters
Foto: Reuters

Na Dunaju se je v soboto več tisoč ljudi zbralo na protestu proti načrtom vlade, da s februarjem v Avstriji uvede obvezno cepljenje. "Vlada mora oditi!" je skandirala množica na shodu, ki sicer poteka vsako soboto.

Zbrane je med drugim nagovoril vodja skrajno desnih avstrijskih svobodnjakov (FPÖ) Herbert Kickl. Napovedal je, da lahko od FPÖ prihodnji teden v razpravi o obveznem cepljenju v parlamentu pričakujejo "pravi šov".

Okoli 2000 nasprotnikov ukrepov za zajezitev pandemije se je zbralo v Celovcu na avstrijskem Koroškem. Tam so se zbrali tudi njihovi nasprotniki, prišlo jih je okoli 400, poroča avstrijska tiskovna agencija APA.

Avstrijski parlament bo predvidoma naslednji teden glasoval o obveznem cepljenju v državi, poroča Reuters. Avstrijska vlada je novembra postala prva država Evropske unije, ki je napovedala ta ukrep.

Javnomnenjska anketa za revijo Profil je medtem pokazala, da 51 odstotkov anketiranih nasprotuje obveznemu cepljenju od februarja. 34 odstotkov nasprotuje obveznemu cepljenju na splošno, 17 odstotkov anketirancev pa bi z ukrepom še počakal. 45 odstotkov namero vlade medtem podpira.

Razklanost javnosti kaže tudi podpora političnim strankam, konservativno avstrijsko ljudsko stranko kanclerja Karla Nehammerja, ki je nedavno končal s samoizolacijo po okužbi, podpira 25 odstotkov volivcev. Enak odstotek podpira tudi socialne demokrate. Na tretjem mestu so z 20 odstotki podpore skrajnodesni svobodnjaki, ki ostro kritizirajo obvezno cepljenje.

V Avstriji so od začetka epidemije covida-19 potrdili 1,4 milijona okužb in nekaj manj kot 14.000 smrti covidnih bolnikov.

Protesti tudi v Italiji

V Rimu se je po poročanju italijanske tiskovne agencije Adnkronos zbralo okoli 5000 ljudi, nosili so plakate z napisi, uperjenimi proti obveznemu cepljenju in uporabi covidnega potrdila. Protestniki so želeli na pohod po mestu, a so jim policisti to preprečili tudi z uporabo vodnega topa.

Nasprotniki obveznega cepljenja so se zbrali tudi v Milanu. Med njimi so bili tudi uslužbenci italijanske policije in vojske, ki so bili zaradi zavračanja cepljenja suspendirani.

Francija: Potrdilo o cepljenju nadomesti PCT, ko je v bolnišnicah več kot 10.000 bolnikov

Spodnji dom francoskega parlamenta je po maratonski seji sprejel zakonodajo, po kateri se namesto potrdila po načelu pogoja PCT uvaja potrdilo o cepljenju, kadar je v bolnišnicah več kot 10.000 covidnih bolnikov.

V državi te dni potrjujejo rekordne številke okužb, kljub temu pa je število hospitaliziranih bolnikov v zadnjih dneh nekoliko upadlo, a je še zmeraj pri okoli 24.000, poroča France 24.

Francoski predsednik Macron v pogovoru z bolnikom, ki se zdravi po t. i. dolgem covidu. Sprejeta zakonodaja v spodnjem domu parlamenta je manj stroga, kot je predlagala Macronova vlada. Foto: EPA
Francoski predsednik Macron v pogovoru z bolnikom, ki se zdravi po t. i. dolgem covidu. Sprejeta zakonodaja v spodnjem domu parlamenta je manj stroga, kot je predlagala Macronova vlada. Foto: EPA

Nova zakonodaja naj bi tako začela veljati že danes, a se je proces ob burnih razpravah in številnih predlogih dopolnil nekoliko zavlekel. Zakon naj bi po pričakovanjih jutri dokončno potrdili v senatu.

V skladu z zakonom bo namesto potrdila PCT zahtevano potrdilo o cepljenju za dostop do restavracij, lokalov, za uporabo javnega prevoza, dostop do kina, športnih dvoran in drugih javnih lokacij, je za Radio Slovenija poročal Luka Robida.

Veljavnost zakona bo sprožena v primeru, ko bo v bolnišnicah več kot 10.000 covidnih bolnikov – zdaj jih je nekaj več ko 24.500 – in v pokrajinah s precepljenostjo, nižjo od 80 odstotkov.

Za stare od 12 do 17 let bo še vedno dovolj PCT. Tam, kjer bo potrdilo o cepljenju zahtevano, bodo lahko zaposleni preverjali identiteto strank. Delodajalci, ki ne bodo dovoljevali dela od doma v primerih, ko zaposleni lahko dela od doma, bodo kaznovani s 500 evri, še poroča Luka Robida.

Spomnimo, francoski parlament je v začetku leta po burni razpravi sprejel predlog zakonodaje, ki covidno potrdilo (PCT) spreminja v potrdilo o cepljenju. Debato je še dodatno razvnel predsednik Emmanuel Macron, ki je dejal, da želi necepljenim dodatno otežiti življenje.

Danes sprejeta zakonodaja ima več dopolnil in je po navedbah France 24 manj rigorozna od želja francoske vlade in Macrona; med drugim tako obveznost potrdila o cepljenju pogojuje z razmerami v bolnišnicah ter zvišuje starost za cepilno potrdilo namesto PCT-ja na 18 let.

Dogajanje v Franciji spremljajo številčni protesti. Zaostritvi pravil za necepljene je po državi nasprotovalo več tisoč ljudi, največ se jih je zbralo v Parizu.

V Nemčiji rekordna sedemdnevna incidenca

Nemčijo je zajel peti val epidemije. Foto: Reuters
Nemčijo je zajel peti val epidemije. Foto: Reuters

V Nemčiji se je 7-dnevna incidenca okužb na 100.000 prebivalcev dvignila na rekordnih 497,1. To je najvišja sedemdnevna incidenca okužb od začetka pandemije covida-19 v Nemčiji. V petek je znašala 470,6. V zadnjem dnevu so sicer ugotovili še 78.022 novih okužb s koronavirusom, potem ko so jih še pred enim tednom nekaj manj kot 56.000. V zadnjih 24 urah je umrlo 235 covidnih bolnikov, pred enim tednom pa 286, kažejo podatki Inštituta Roberta Kocha (RKI).

Strožji vstop za državljane nekaterih držav

Ta inštitut je v petek več držav uvrstil na seznam visokotveganih območij, med njimi so tudi Avstrija, Srbija, Albanija, Severna Makedonija ter Bosna in Hercegovina. Spremembe bodo začele veljati v nedeljo. Potniki, ki pridejo z visokotveganih območij v Nemčijo, morajo poleg obveznega pogoja PCT izpolniti še spletni obrazec. Obvezna je tudi desetdnevna karantena, ki jo je mogoče prekiniti ob predložitvi dokazila o prebolelosti ali cepljenju, ki se ga naloži na spletni portal.

V primeru negativnega testa na okužbo z novim koronavirusom jo je mogoče prekiniti najprej po petem dnevu karantene. Kdor potrdilo o cepljenju ali prebolelosti na portal naloži pred prihodom v Nemčijo, mu ni treba v karanteno.

Slovenija je na nemškem seznamu visokotveganih območij že od konca septembra lani.

Tudi v Nemčiji protesti

Nasprotniki cepljenja proti covidu-19 so se kljub prepovedi zbrali v Hamburgu. Prišlo jih je okoli 3000. Tam so potekale tudi demonstracije proti teorijam zarot, ki se jih je udeležilo okoli 100 ljudi, navaja nemška tiskovna agencija DPA.

V Freiburgu v zvezni deželi Baden-Württemberg se je zbralo okoli 6000 nasprotnikov ukrepov za zajezitev virusa. Na protest proti zagovornikom teorij zarot je medtem prišlo okoli 2500 ljudi, navaja lokalna policija.

V Združenem kraljestvu število okužb pada

V Združenem kraljestvu so zadnji dan potrdili dobrih 80.000 okužb. Sedemdnevno povprečje okužb zadnjega tedna je s tem za tretjino nižje, kot je bilo povprečje okužb tedna pred tem.

V zadnjem dnevu je umrlo 287 covidnih bolnikov. Sedemdnevno povprečje smrti je ob tem v zadnjem tednu naraslo za 45 odstotkov v primerjavi s tednom poprej. Povečanje števila smrt sledi rekordnemu porastu okužb v zadnjih tednih, poroča Reuters.

Nizozemska rahlja omejitve, a barov še ne odpira

Potem ko je Nizozemska pred božičem zaradi bliskovitega širjenja najnovejše koronavirusne različice omikron zaprla javno življenje, je vlada premierja Marka Rutteja po sinočnji seji omejitvene ukrepe nekoliko omilila. Odprli so trgovine, telovadnice in frizerske salone, gostinski lokali pa bodo zaprti še vsaj do 25. januarja, poroča dopisnica RTV Slovenija Mojca Širok.

Številne omejitve na Nizozemskem ostajajo. Foto: EPA
Številne omejitve na Nizozemskem ostajajo. Foto: EPA

Nizozemska vlada se je strogim omejitvenim ukrepom dolgo izogibala, a je nazadnje morala kloniti. Omikron je bolnišnice spravil na kolena, uvedli so popolno zaprtje države in med božično-novoletnimi prazniki so se živahna nizozemska mesta spremenila v mesta duhov.

Danes so lahko tudi trgovine, ki ne prodajajo nujnih življenjskih potrebščin, spet odprle vrata; a bodo tako kot frizerski in kozmetični saloni, telovadnice in javne hiše vsak dan lahko odprte le do 17. ure.

"Razmere so še vedno negotove, zato ne moremo hkrati odpraviti vseh omejitev. Prosim vas za razumevanje, tako kot tudi vsi razumemo razočaranje sektorjev, ki bodo še naprej zaprti," je na novinarski konferenci povedal nizozemski premier Rutte.

Šolarji so se sicer v šole po podaljšanih počitnicah vrnili že v ponedeljek.

Na Nizozemskem, ki ima 17 milijonov prebivalcev, je za covidom-19 umrlo več kot 21.000 ljudi. Polno cepljenih je 86 odstotkov odraslih, med katerimi jih je polovica prejela tudi že tretji odmerek.