Odvržena maska v avstrijskem kraju Scharnitz. Foto: EPA
Odvržena maska v avstrijskem kraju Scharnitz. Foto: EPA

Deželni glavar Zgornje Avstrije Thomas Stelzer je na zasedanju deželnega parlamenta napovedal, da bo pokrajina "s prihodnjim tednom stopila v nekajtedensko zaprtje", če avstrijska vlada ne bo uvedla zaprtja na nacionalni ravni.

Solnograško se je pridružilo ukrepu. "Ne vidimo več nobene alternative zaprtju," je na novinarski konferenci dejal glavar Solnograškega Wilfried Hausler.

Na Solnograškem bo dovoljeno od ponedeljka domovanje zapustiti samo v primeru nujnih nakupov, obiska zdravnika, odhoda na delo ali sprehoda na prostem. Zaprli bodo večino trgovin in gostinskih lokalov. Šole bodo znova imele pouk na daljavo. Zaprtje naj bi trajalo do božiča.

Tamkajšnje bolnišnice so tako obremenjene, da so se začeli pripravljati na triažo bolnikov, kar pomeni, da bodo morali odločati, kateri bolniki so upravičeni do intenzivne nege in kateri ne, poroča Politico.

Najvišja incidenca in najnižja precepljenost

Sedemdnevna incidenca na 100.000 prebivalcev v Zgornji Avstriji znaša 1556, na Solnograškem pa 1673. Na nacionalni ravni je incidenca 988,7. Zvezni deželi imata najnižji odstotek precepljenosti v državi.

Po celotni Avstriji sicer od ponedeljka velja zaprtje, a zgolj za necepljene, ki lahko domove zapustijo samo za nakupovanje nujnih potrebščin in pot na delo.

O ostrejših protikoronskih ukrepih razmišljajo tudi v Predarlskem in na avstrijskem Koroškem. Na Tirolskem in na avstrijskem Štajerskem zaostritvi ukrepov zaenkrat še niso naklonjeni, poroča avstrijska tiskovna agencija APA. Deželni glavarji bodo o zaprtju na nacionalni ravni razpravljali v petek.

Nov rekord okužb v Avstriji

V Avstriji so v zadnjem dnevu potrdili 15.145 okužb, s čimer so potrdili še več okužb kot v sredo, ko so že poročali o dnevnem rekordu. Umrlo je še 55 covidnih bolnikov, poroča avstrijska tiskovna agencija APA.

V bolnišnicah se zdravi 2787 bolnikov s covidom-19, od tega jih je 498 na intenzivni negi, kar je 12 več kot dan prej.

V Avstriji so presegli tudi mejnik milijon potrjenih okužb od začetka pandemije. Prvič so okužbo potrdili 25. februarja 2020 pri dveh ljudeh, skoraj 21 mesecev pozneje pa se jih je nabralo že 1.011.465.

Odhajajoča kanclerka Angela Merkel in njen naslednik Olaf Scholz.
Odhajajoča kanclerka Angela Merkel in njen naslednik Olaf Scholz. "Da se bomo prebili skozi zimo, bomo imeli drastične ukrepe, ki jih še nismo videli," je napovedal prihodnji kancler. Foto: EPA

V Nemčiji bodo na območjih s polnimi bolnišnicami uvedli pogoj PC

Nemška kanclerka Angela Merkel je po srečanju s 16 zveznimi premierji sporočila, da bodo na območjih v državi, kjer so bolnišnice preobremenjene, uvedli pogoj PC (preboleli ali cepljeni) za restavracije ter večino javnih, kulturnih in športnih dogodkov. Pogoj PC sicer že velja v Berlinu in na Bavarskem.

Ukrep je nujen za spopadanje z "zelo skrb vzbujajočim" četrtim valom epidemije, ki čezmerno obremenjuje bolnišnice. "Številni ukrepi ne bi bili potrebni, če bi bilo cepljenih več ljudi. Ni še prepozno, da se cepite," je pozvala. V državi je z vsemi odmerki cepljenih 68 odstotkov populacije.

Nemška vlada bo ob tem tudi preučila pobudo regionalnih vlad za obvezno cepljenje za zdravstvene in negovalne delavce.

Prvič več kot 60.000 okužb

Komisija priporoča poživitveni odmerek za vse odrasle

Nemška komisija za cepiva (STIKO) je priporočila poživitveni odmerek cepiva proti covidu-19 za vse odrasle državljane, s čimer naj bi tudi zajezili četrti val pandemije v državi, poroča nemška tiskovna agencija DPA. STIKO je osnutek priporočila poslal vsem zveznim deželam, po prejemu njihovega odziva pa bo sledilo končno priporočilo.

V Nemčiji je število novih okužb v zadnjem dnevu sicer znova močno naraslo in prvič od začetka pandemije preseglo številko 60.000. Glede na podatke Inštituta Roberta Kocha (RKI) so v zadnjem dnevu potrdili 65.371 okužb. Pred natanko tednom dni so v državi na dnevni prvič potrdili več kot 50.000 primerov.

Sedemdnevna incidenca na 100.000 prebivalcev znaša 336,9. Po vsej državi so obenem v zadnjih 24 urah potrdili 264 smrti covidnih bolnikov, poroča nemška tiskovna agencija DPA.

Znotraj države se sicer rast okužb močno razlikuje od ene zvezne dežele do druge. Največ jih je v deželah z najnižjo ravnjo cepljenih proti covidu-19: na Saškem, v Turingiji in na vzhodu Bavarske. Na Saškem razmišljajo tudi o zaprtju gledališč, koncertnih dvoran in nogometnih tekem.

Predsednik RKI-ja Lothar Wieler je stanje opisal kot dramatično. "Trenutno smo v resni stiski. Imeli bomo res slabo praznovanje božiča, če ne sprejmemo ustreznih protiukrepov," je dejal v sredo zvečer v spletni razpravi s saškim ministrskim predsednikom Michaelom Kretschmerjem.

Na Češkem pogoj PC za restavracije in storitvene dejavnosti

Na Češkem bo za vstop v restavracije potrebno potrdilo o cepljenju ali prebolelosti. Foto: EPA
Na Češkem bo za vstop v restavracije potrebno potrdilo o cepljenju ali prebolelosti. Foto: EPA

Češka vlada je odločila, da bo v državi od ponedeljka za številna področja treba izpolnjevati pogoj PC, torej preboleli ali cepljeni proti covidu-19. Pogoj PC na Češkem uvajajo za gostinske lokale in hotele ter storitvene dejavnosti in večje prireditve. Prav tako bodo v podjetjih znova uvedli testiranje z antigenskimi testi.

"Zgledovali smo se po bavarskem modelu," je po seji vlade dejal češki premier, ki opravlja tekoče posle, Andrej Babiš. Novi premier Petr Fiala naj bi posle prevzel 26. novembra.

Na Češkem so v sredo potrdili rekordno število dnevnih okužb z novim koronavirusom, in sicer 22.511. Sedemdnevna incidenca na 100.000 prebivalcev je, vključujoč današnje podatke, 819. V državi z okoli 10,7 milijona prebivalci je proti covidu-19 z vsemi odmerki cepljenih 6,2 milijona ljudi.

Na Slovaškem protesti proti ukrepom in "koronavirusni diktaturi"

Na srednih protestih proti vladnim ukrepom za zajezitev širjenja novega koronavirusa v glavnem mestu Slovaške Bratislavi sta bila v eksploziji pirotehničnih sredstev poškodovana dva policista. Policija je sporočila, da je pridržala devet protestnikov.

Samo v Bratislavi je v sredo potekalo deset protestnih zborovanj ob državnem prazniku, ko se na Slovaškem in tudi na Češkem spominjajo študentskih protestov, s katerimi se je 17. novembra 1989 začela žametna revolucija proti komunistični oblasti.

Praznik so letos zaznamovali protesti, ki so jih med drugim pripravila skrajno desna gibanja. Protestniki so se zbrali pred sedežem vlade in drugih državnih institucij in zahtevali konec "koronavirusne diktature".

Na Slovaškem so po podatkih vlade v zadnjem dnevu potrdili 1140 okužb, umrlo je še 38 covidnih bolnikov. V državi s 5,5 milijona prebivalci je z vsemi odmerki cepljenih 2,43 milijona ljudi.

Na Slovaškem je polno cepljenih 2,43 milijona ljudi. Foto: EPA
Na Slovaškem je polno cepljenih 2,43 milijona ljudi. Foto: EPA

V Belgiji zaostrujejo ukrepe

Medtem v Belgiji ob hitrem porastu števila okužb spet zaostrujejo ukrepe za zajezitev epidemije covida-19. Od ponedeljka bodo morali vsi zaposleni v zasebnem in javnem sektorju, ki to lahko, delati od doma vsaj štiri dni na teden, je po srečanju z vodji regij in skupnosti povedal premier Alexander De Croo.

Na srečanju so se strinjali tudi o razširitvi obveznosti nošenja zaščitnih mask na vseh javnih krajih. Obvezno bo na sredstvih javnega potniškega prometa, v barih in restavracijah, gledališčih in kinematografih ter na javnih dogodkih, vključno z dogodki na prostem. Po novem jih bodo morali nositi vsi od 10. leta starosti naprej, in ne več samo od 12. leta, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Doslej mask v notranjosti kulturnih ustanov ni bilo treba nositi, če so ob vhodu preverjali covidno potrdilo, s katerim ljudje dokazujejo, da so cepljeni proti covidu-19, da so to bolezen preboleli ali pa da imajo negativen izvid testa na novi koronavirus.

Uporabo tega potrdila so razširili na vse javne prireditve v zaprtih prostorih, ki se jih udeležuje več kot 50 ljudi, medtem ko trenutno to velja za dogodke z več kot 500 udeleženci, in na javne dogodke na prostem, ki se jih udeležuje več kot 100 ljudi. Covidno potrdilo bo obvezno tudi za vstop na božične sejme, poleg tega pa še za v kulturne ustanove, restavracije in bare, vključno z zasebnimi dogodki.

Zdravstveni minister Frank Vandenbroucke pa je poudaril, da te odločitve niso bile lahke, vendar pa so to minimalni ukrepi. "Doživljamo eksplozijo okužb," je dejal.

V tednu, ki se izteka, v Belgiji v povprečju potrjujejo po skoraj 10.300 novih okužb na dan. Virus se širi tako hitro, kot se ni že eno leto. V bolnišnicah pa je največ covidnih bolnikov od maja. Bolnišnično oskrbo potrebuje več kot 2000 ljudi, od tega jih je 25 odstotkov na intenzivni negi. V državi, ki ima 11,6 milijona prebivalcev, je v torek umrlo še 41 covidnih bolnikov.

Zemljevid ECDC-ja vse bolj rdeč

Evropski center za obvladovanje in preprečevanje bolezni (ECDC) je danes objavil posodobljen epidemiološki zemljevid, s katerega je razvidno, da se epidemiološke razmere zaostrujejo.

Večji deli Evrope so tako rdeči ali temnordeči. Slovenija je temnordeča že od 23. septembra. Temnordeče so tudi Hrvaška, Madžarska, Nizozemska, Belgija, Baltske države, Avstrija, Češka in Slovaška.

Skandinavske države so večinoma rdeče, deli pa so temnordeči oz. oranžni. Francija je oranžna in rdeča, Italija je večinsko oranžna, deli pa so rdeči oz. zeleni.

V celoti je oranžna le še Portugalska. Španija je na tokratnem zemljevidu siva, saj pri ECDC-ju niso imeli na voljo vseh podatkov za analizo.

S temnordečo barvo so označena območja, kjer 14-dnevna incidenca okužb z novim koronavirusom na 100.000 prebivalcev presega 500, pri izračunih upoštevajo tudi delež pozitivnih izvidov testov.

V Rusiji znova rekordno število smrti covidnih bolnikov

V Rusiji je v zadnjem dnevu umrlo 125 ljudi s covidom-19, kar je rekordno število smrti od začetka epidemije. Rusija, ki je po površini največja država sveta, vse od poletja zaznava rekordno črno statistiko.

Po uradnih navedbah je v državi skupno umrlo več kot 260.000 covidnih bolnikov. Številni menijo, da so te številke dejansko večje, poroča nemška tiskovna agencija DPA.

V Rusiji, kjer je na voljo pet različnih cepiv proti covidu-19, se je cepilo skoraj 40 odstotkov prebivalcev. Število dnevnih okužb je še vedno visoko, kljub temu da so pred dvema tednoma uvedli delno zaprtje javnega življenja v več pokrajinah. Danes so potrdili več kot 37.000 novih okužb.

Grčija: Zasebni zdravniki morajo pomagati v javnih bolnišnicah

Grška vlada je sprejela odločitev, ki zasebne zdravnike v državi obvezuje k delu v javnih bolnišnicah. Na tak način naj bi pomagali zdravnikom v javnem zdravstvu, ki so preobremenjeni zaradi pandemije covida-19. Kdor poziva ne bo upošteval, mu grozi do tri leta zapora, poroča DPA.

Grški minister za zdravje Tanos Plevris je pojasnil, da bo ministrstvo za zdravje lahko poslej odločalo, katere zdravnike potrebujejo in jih bo pisno poklicalo na delo v javne bolnišnice. V Grčiji trenutno potrebujejo predvsem anesteziologe in pnevmologe.

Zaradi četrtega vala pandemije so že več tednov preobremenjene predvsem bolnišnice na severu države. Grška vlada je že v začetku novembra zasebne zdravnike pozvala, naj se prostovoljno javijo za pomoč javnemu zdravstvu. To je storilo zgolj 40 zdravnikov, potrebovali naj bi jih najmanj 150.