Prostitucija se je v Nemčiji z liberalizacijo še bolj razmahnila. Foto: Reuters
Prostitucija se je v Nemčiji z liberalizacijo še bolj razmahnila. Foto: Reuters
Bordele lahko najdemo v vsakem večjem nemškem mestu. Foto: Reuters
'Prijateljice noči' niso izkoristile ugodnosti, ki jim jih je podelila zakonodaja iz leta 2001. Foto: Reuters
V Nemčijo prihaja predvsem veliko deklet iz vzhodne Evrope. Foto: Reuters

To mesto na meji s Francijo ima na 170.000 prebivalcev kar tisoč deklet na poziv. To število je občutno zraslo po letu 2007, ko sta v Evropsko unijo vstopili Bolgarija in Romunija. Vse od takrat ima Saarbrücken reden priliv žensk, ki prodajajo svoje telo, pogosto zato, da bi s tem ušle revščini doma. In na začetku prihodnjega leta se bo število samo še povečalo, saj se v mestu odpira novi, 4,5 milijona evrov vreden "mega bordel", ki ga bodo na 6.000 kvadratnih metrih postavili v četrti Burbach.

Največji bordel v Evropi - ali pa vsaj eden največjih - bo zaposloval 90 prostitutk, članov stalnega osebja pa bo 45. Tamkajšnje oblasti obžalujejo dejstvo, da širjenja seksindustrije dejansko ne morejo zaustaviti. "V Saarbrücknu je lažje odpreti bordel kot pa lokal z ocvrtim krompirčkom," je za Independent povedala Charlotte Britz, županja iz vrst socialnih demokratov. "Prostitucija je tu zavzela neznosne razsežnosti." Županji se pogled iz mestne hiše razteza naravnost na dva bordela in pravi, da je trenutno stanje slabo za podobo mesta.
Liberalizacija prostitucije
K razcvetu seksindustrije v Saarbrücknu sta močno prispevala predvsem dva dejavnika. Prvi je "razsvetljena" odločitev nemške vlade, da liberalizira zastarele in represivne zakone o prostituciji - tako so bili vsaj takrat percipirani. Leta 2001 je vladajoča socialnodemokratsko-zelena koalicija pod vodstvom kanclerja Gerharda Schröderja skušala prostitucijo narediti za službo kot vse druge, zato je sprejela zakone, ki so dajali dekletom pravico do zdravstvenega zavarovanja, pokojnine in drugih ugodnosti.

Izkoriščanje prostitutk je ostalo kaznivo, zakonito pa je postalo njihovo zaposlovanje in oddajanje prostora za delo. Sprememba zakonodaje je bil poskus spodbuditi odgovornost lastnikov bordelov, ki bi - taka je bila vsaj ideja - nazadnje pregnali zvodnike s trga in tako naredili konec izkoriščanju spolnih delavk.

Sivo področje v Franciji
Drugi dejavnik, ki je prispeval k razcvetu seksindustrije, pa je bližina Francije, kjer je prostitucija zakonsko sivo področje. Tam je prostitucija v principu nezakonita, ni pa nezakonito delati kot prostitutka. Nezakonito je voditi bordel, biti zvodnik ali kupovati usluge prostitutk v javnosti, ni pa nezakonito prodajati svojega telesa - ali "kupovati" telesa drugega. Ravno ta teden je Francija sprejela kontroverzni zakon, po katerem bo vsak, ki ga bodo ujeli pri plačevanju spolnih uslug, kaznovan z globo 1.500 evrov.

Saarbrücken, le streljaj čez mejo od francoskih mest Strassbourga, Nancyja in Metza, je že zdaj ob koncih tedna preplavljen s francoskimi "seksturisti", novi zakon pa bo to verjetno samo še dodatno razmahnil. Stuttgartski koncern Paradise Island Entertainment, ki stoji za projektom "mega bordela", pravi, da je mesto izbral prav zaradi bližine Francije. A Saarbrücken je preprosto skrajen primer tistega, kar se je zgodilo v večini nemških večjih mest po liberalizaciji leta 2001, poroča Independent. Država je s 400.000 prostitutkami postala pravi magnet za seksturizem.

Merklova z (nezadostnimi) ukrepi
Statistika govori, da se je oblastem cilj narediti prostitucijo za službo kot vse druge grdo izjalovil. Samo 44 prostitutk se je do zdaj registriralo za zdravstveno zavarovanje in kritiki pravijo, da je dobronamerna zakonodaja zvodnikom bolj pomagala, kot pa jih odvrnila. Večina zavarovalnic noče sprejeti prostitutk za stranke po razumnih premijah, preprosto zato, ker opravljajo "tvegano delo". Davke na bordele navadno naprtijo kar dekletom, ki delajo tam, še naprej pa cveti nenadzorovana poulična prostitucija z vedno novimi in novimi dekleti iz Vzhodne Evrope.

Nova nemška koalicija je ta teden sicer nakazala, da namerava malce zajeziti svoboščine zakonodaje iz leta 2001, da bi tako nekako zajezila težavo. Kanclerka Angela Merkel je napovedala prepoved fiksnih cen spolnih uslug, ki jih ponujajo nekateri bordeli, in zagotovila boljšo zaščito za žrtve prisilne prostitucije. Kritiki pravijo, da je vse to premalo in da omenjeni ukrepi v Saarbrücknu ne bi spremenili prav ničesar.