Li je na obisk v Nemčijo prispel v soboto. Foto: EPA
Li je na obisk v Nemčijo prispel v soboto. Foto: EPA

Li je v ponedeljek nadaljeval pogovore z nemško kanclerko Angelo Merkel, ki sta jih začela v nedeljo, ko sta se zavzela za konec trgovinskih sporov med Evropsko unijo in Kitajsko. Merklova je opozorila, da bodo protekcionistični ukrepi škodovali obema stranema.

Nemška kanclerka je obljubila, da se bo Nemčija v prihodnjih šestih mesecih zavzela za čim več razprav o tem, kako bi lahko rešili spor o kitajskih telekomunikacijskih izdelkih in solarnih panelih.

EU naj bi na začetku junija namreč močno obdavčil kitajske solarne panele, saj jim očita dampinške cene. Nemčija se pri tem vprašanju zavzema za pogajanja.

Li je ob tem poudaril, da Kitajska "odločno" zavrača načrte EU-ja tako glede preverjanja proizvodov na področju telekomunikacij kot tudi glede uvedbe davkov na solarne panele.

Po njegovem mnenju bi s tem ne le ogrozili delovnih mest na Kitajskem in močno prizadeli celotne branže, pač pa bi bilo to tudi v nasprotju z interesi evropskih podjetij, potrošnikov in industrije.

Poštena konkurenca na Kitajskem
Na kosilu z nemškim gospodarskim ministrom Philippom Röslerjem je kitajski premier izrazil prepričanje, da sta Nemčija in Kitajska lahko sanjski par pri osvajanju novih trgov.

Li je priznal, da njegova država za nadaljnji razvoj potrebuje tudi sodelovanje s tujino, in izrazil upanje, da bo njegova država pritegnila še več tujih podjetij.

Obljubil je, da bo tuje vlagatelje na kitajskem trgu pričakala poštena konkurenca in da bo država storila več za zaščito intelektualne lastnine. "To je strateška odločitev Kitajske," je poudaril in dodal, da brez tega tudi kitajska podjetja ne bodo motivirana za inovacije.

Rösler je kitajske vlagatelje pozval k večjemu angažmaju na nemškem trgu. Znova je tudi izpostavil stališče Nemčije do zaostrovanja trgovinske vojne s Kitajsko in izrazil mnenje, da za sankcije ni nobene potrebe.

Merklova je na srečanju z Lijem izpostavila tudi vprašanje človekovih pravic, kot je pojasnil tiskovni predstavnik nemške vlade Steffen Seibert, pa je nemška vlada zadovoljna s pripravljenostjo kitajske vlade na nadaljevanje intenzivnega dialoga o človekovih pravicah in računa na izboljšanje stanja na področju človekovih pravic v državi pod novim premierjem.