Novi odbor Politbiroja KP Kitajske. Foto: Reuters
Novi odbor Politbiroja KP Kitajske. Foto: Reuters
Ši Džinping je bil vodja šanghajskega odbora partije. Foto: Reuters
Kitajska partija z novim vodstvom

Ši, ki je na odru Velike dvorane ljudstva v Pekingu predstavil tudi novi Politbiro KP Kitajske , je na vrhu zamenjal Hu Džintaa, pod katerim je Kitajska zrasla v mogočno velesilo.

Novi odbor politbiroja ima le sedem članov (predtem devet): novega premierja Li Kečjanga (na tem mestu je zamenjal Ven Džjabaa), podpremierja Džang Dedžjanga in Vang Čišana, vodjo šanghajskega odbora stranke Ju Džengšenga, propagandnega direktorja Lju Junšana in vodjo tiandžinskega odbora stranke Džang Gaolija.

Ši Džinping se je rodil leta 1953 v Pekingu. Njegov oče je bil Ši Džongšun, ustanovni član Komunistične partije Kitajske. Pri 15 letih so ga poslali na delo v odročno vas, nato pa je študiral kemično inženirstvo na univerzi Tsinghua in preživel nekaj časa na ameriški farmi. Leta 2007 je bil vodja šanghajskega odbora partije, leta 2008 pa je postal podpredsednik. Poročen je s slavno kitajsko folkpevko in igralko Peng Lijuan, s katero ima hčerko.

Proti korupciji, za rast
Novi voditelji imajo velike odgovornosti, je poudaril Ši, a njihovo poslanstvo mora biti enotno v vodenju stranke in ljudstva, da bi naredili kitajski narod močnejši in mogočnejši. Ob tem je dodal še, da bo treba izkoreniniti korupcijo, ki prežema kitajski politični vrh, zavzemal pa se bo tudi za večjo disciplino partije.

Ši je od Huja prevzel tudi vodenje Centralnega vojaškega odbora in s tem končal ugibanja, ali bo to mesto mogoče zadržal Hu Džintao.

Novemu odboru Politbiroja KP Kitajske je v četrtek izglasoval podporo novi Centralni komite partije, a odločitev je bila dejansko sklenjena že vnaprej. Novi voditelji bodo postopoma prevzemali oblast v naslednjih mesecih, predsednikovanje Hu Džintaa pa se bo uradno sklenilo na letni seji parlamenta marca 2013.

Kitajska partija z novim vodstvom