Ši Džinping naj bi Kitajsko vodil deset let. Foto: EPA
Ši Džinping naj bi Kitajsko vodil deset let. Foto: EPA

Šija je za novega predsednika države, ki je bil sicer tudi edini kandidat, potrdilo približno 3.000 delegatov, ki se udeležujejo letnega kongresa ljudske skupščine. Njegovo kandidaturo je predtem potrdilo tudi vodstvo stranke. Ši Džinping, ki bo na mestu predsednika nasledil Hu Džintaa, naj bi tam ostal deset let, prevzel pa je tudi vodenje najvušjega vojaškega telesa, centralne vojaške komisije.

Hu se je v okviru dolgotrajnih priprav na zamenjavo oblasti z imenovanjem Šija odrekel še zadnji funkciji. Hu se je z vodilnih položajev v stranki in na čelu države umaknil v skladu s pravili glede starosti in trajanja mandata. Kitajsko je vodil deset let, dopolnil pa je 70 let.

Novi premier, ki bo zamenjal Ven Džjabaa, naj bi po vseh pričakovanjih postal Li Kečjang, imenovali pa naj bi ga v petek.

Nekaj sprememb v stranki
Ljudska stranka je za podpredsednika države imenovala Li Juančaa, ki je do zdaj vodil organizacijski oddelek komunistične stranke in velja za Hujevega varovanca. Novi predsednik parlamenta je postal Džang Dedžjang. Na kongresu je stranka na vodilne položaje imenovala še nekaj novih imen ter potrdila preoblikovanje vlade.

Letni kongres ljudske skupščine, ki naj bi se končal v nedeljo, je odobril tudi načrt za zmanjšanje števila ministrstev. Preoblikovanje vključuje ukinitev ministrstva za železnice, obtoženo korupcije, ki naj bi se združilo z ministrstvom za promet. Po navedbah predstavnikov oblasti naj bi s tem omejili korupcijo in birokracijo.