Ši je postal peti predsednik Ljudske republike Kitajske. Foto: EPA
Ši je postal peti predsednik Ljudske republike Kitajske. Foto: EPA

Ob koncu letnega zasedanja kitajskega ljudskega kongresa, s katerim se je končal proces tranzicije in predaje vodilnih položajev peti generaciji kitajskih voditeljev, je Ši pozval k "vztrajnim prizadevanjem za uresničitev velikega preporoda kitajskega naroda in kitajskih sanj".

Pozivi k oživitvi drugega največjega gospodarstva na svetu so bili rdeča nit Šijevih govorov, odkar je novembra lani postal generalni sekretar Komunistične partije Kitajske, a do zdaj še ni pojasnil podrobnosti svojih načrtov.

V času, ko je Kitajska vpletena v ozemeljske spore z Japonsko zaradi otočja v Vzhodnokitajskem morju in s sosednjimi državami zaradi otokov v Južnokitajskem morju, je Ši pozval kitajske oborožene sile, da okrepijo zmožnosti za "zmago v bitkah".

25-minutni govor je novi predsednik izkoristil, da je poudaril kontinuiteto s preteklimi kitajskimi voditelji, pri čemer se je zahvalil svojemu predhodniku Hu Džintau, ki je vstal in se priklonil delegatom.

Ob naraščajoči korupciji se ni mogel izogniti temu perečemu vprašanju. Imenoval jo je za grožnjo oblasti komunistične partije. Delegate je pozval, naj se uprejo "hedonizmu in razkošnemu življenjskemu slogu". Opozoril je tudi na vse večje razlike med prebivalci.

Vlada bo začela pri sebi
Pozneje je novinarje nagovoril tudi novi premier Li Kečjang, ki si je za glavno nalogo vlade zadal boj proti korupciji, privilegijem in končanje spora z ZDA zaradi hekerskih napadov.

"Najpomembnejša naloga bo ohranitev stabilne gospodarske rasti," je dejal na začetku dveurne novinarske konference, na kateri je večkrat poudaril pomembnost gospodarskih, socialnih in vladnih reform.

Zatrdil je, da se je vlada trdno odločena s spopasti s korupcijo. "Čista vlada mora začeti sama pri sebi," je dejal in obljubil krčenje javne porabe, ki bo vključevalo tudi ustavitev gradnje novih poslopij.

Glede ZDA se je zavzel za "novo vrsto odnosa", za voljo miru na azijskotihooceanskem območju. Poudaril je pomembnost skupnih interesov obeh največjih svetovnih gospodarstev, ki so pomembnejši od medsebojnih razlik.