Nemci zahtevajo umik vojakov iz Afganistana, a to potezo podpira le ena izmed nemških političnih strank. Foto: EPA
Nemci zahtevajo umik vojakov iz Afganistana, a to potezo podpira le ena izmed nemških političnih strank. Foto: EPA

Mednarodna teroristična mreža je v videoposnetku Nemčiji zagrozila, da "če se bo narod odločil za nadaljevanje vojne, bo podpisal lastno obsodbo". Moški na posnetku, šlo naj bi za Bekaja Haraha, ki uporablja psevdonim Abu Talha, sporoča, da so "parlamentarne volitve edina možnost za ljudi, da oblikujejo politiko svoje države" in obljubil, da "ko se bo umaknil zadnji Nemec iz Afganistana, se bo zadnji mudžahedin umaknil iz Nemčije".

"Volitve priložnost za teroriste"
Zaradi grožnje so v Nemčiji povečali stopnjo nevarnosti. Oblasti so presodile, da obstaja "povečana stopnja nevarnosti", na katero odgovarjajo "s prilagojenimi varnostnimi ukrepi, še posebej na letališčih in postajah". Zunanje ministrstvo posnetka ni želelo komentirati, v sporočilu za javnost pa je opozorilo, da volitve 27. septembra "ponujajo določeno priložnost za propagando in operativne dejavnosti terorističnih skupin".

Umik podpira le leva stranka
Nemčija ima v Afganistanu okoli 4.200 vojakov, nemško sodelovanje v misiji v tej državi pa je tudi pomembna tema predvolilne kampanje. Med nemškimi strankami se za umik iz Afganistana zavzema le Leva stranka, ki ji je zaradi tega narasla podpora in si lahko na volitvah po javnomnenjskih anketah obeta okoli 14 odstotkov glasov.