Cisterne so pogosto tarča napadov talibanskih upornikov. Foto: EPA
Cisterne so pogosto tarča napadov talibanskih upornikov. Foto: EPA
Afganistan
Natova bombardiranja v Afganistanu so postala občutljiva zadeva, saj so med žrtvami pogosto civilisti. Foto: EPA
Smrtonosen napad Nata

Po besedah predstavnika krajevne policije so talibani poskušali pobegniti s cisternama, ki so ju prej ukradli na cesti. "Cisterna je obtičala v reki. Zraven so bili tudi domačini. Talibani so bili nato bombardirani," je dejal.

V zvezi Nato so potrdili, da se je napad zgodil na glavni cesti v severni afganistanski pokrajini Kunduz in da so bili tarča uporniki. Generalni sekretar Nata Anders Fogh Rasmussen je napovedal preiskavo smrti civilistov.

Klanski starešina Mohamed Sarvar je pojasnil, da so talibani ukradli cisterni in nato vaščanom delili gorivo, ko so bili bombardirani. "Za to krivimo talibane in vlado," je še dejal.

Svojo plat zgodbe so predstavili tudi talibani in njihov tiskovni predstavnik Zabihula Mudžahid je dejal, da so njihovi borci ukradli dve cisterni. Ena izmed cistern je obtičala v blatu pri vasi in borci so odhiteli tja, da bi jo izvlekli. Tam so se že zbrali domačini, takrat pa je bila cisterna tudi bombardirana.

Guverner Kunduza Mohamed Omar je dejal, da so številne žrtve žive zgorele po eksploziji. V napadu so bili ubiti tudi talibanski poveljniki. Bolnišnico v Kunduzu so kmalu po napadu napolnili ljudje s hudimi opeklinami.

Nič več miru na severu
Severni Afgansitan je bil dolgo časa eden najbolj mirnih in stabilnih delov Afganistana, vendar so se razmere občutno spremenile, potem ko so talibani svoje delovanje s pretežno južnih in vzhodnih delov razširili na vso državo.

Natovi in ameriški zračni napadi na talibane za seboj puščajo številne žrtve med civilisti in z vsakim napadom je ogoročenje med Afganistanci večje. Prav zato si je novi poveljnik tujih sil v državi, general Stanley McChrystal, za prednostno nalogo zadal zmanjšanje civilnih žrtev.

Smrtonosen napad Nata