Parada ponosa v Beogradu. Foto: EPA
Parada ponosa v Beogradu. Foto: EPA

"Dan je minil brez večjih incidentov in v miru," je dejala srbska premierka Ana Brnabić novinarjem ob koncu Parade ponosa, ki je v Beogradu potekala v sklopu Europrida, in sicer po tem, ko so se na družbenih omrežjih pojavili posnetki spopadov med policisti in nasprotniki Parade ponosa.

Policija je sicer nasprotnike Europrida - mnogi so bili opremljeni s križi in drugimi verskimi simboli - hitro razgnala in hujših izgredov ni bilo. Premierka je dejala, da sta manjše nemire povzročili dve skupini. Omenjena skupina, ki jo je portal Nova.rs označil kot "desničarski huligani", se je odpravila po Beograjski ulici in pri tem v rokah držala bakle ter skandirala parole proti udeležencem Europrida. Nekateri naj bi ob tem metali steklenice v policiste in grozili novinarju portala N1.

Srbska premierka se je ob tem zahvalila srbski vladi, državljanom in prebivalcem Beograda, "saj so pokazali toleranco, razumevanje in skrb do države ter razumeli vse tisto, o čemer smo govorili zadnja dva tedna". Zahvalila se je tudi policistom, "saj so poskrbeli, da je Beograd varno mesto in da so incidenti, ki so bili, bili zaustavljeni", je dejala in dodal, da je za varnost na Paradi ponosa skrbelo 5200 policistov. Aretiranih je bilo 64 ljudi.

Ob tem je poudarila, da ima država veliko večje težave od Parade ponosa. "Končali smo to temo. Postavili smo piko. Obračamo se k resnejšim temam, kot je priprava na zimo, kot so mednarodni izzivi (...) Dan je minil brez večjih incidentov in v miru, na to sem ponosna."

Dejala je še, da je Srbija ob tem dogodku pokazala enotnost. "Hoteli so nas razdeliti. To je tema, ki si ne zasluži tolikšne pozornosti, da bi nas v teh težkih časih razdelila. Ni jim uspelo, ostali smo enotni. Pokazali smo složnost in ubranili mir."

Srbska premierka se Parade ponosa ni udeležila, po poročanju portala N1 pa naj bi se je njena partnerica Milica Đurđić. Na vprašanje novinarjev, zakaj je na Paradi ponosa ni bilo, je odgovorila: "Nisem bila, ker sem ocenila, da je moje delo v tem težkem trenutku dneva nujnejše. Na prvem mestu sem predsednica srbske vlade."

Pohod zagovornikov pravic skupnosti LGBTI se je začel okoli 17.30 izpred poslopja ustavnega sodišča. Na začetku kolone so razvili napis "Hodimo in bomo hodili" v srbščini in angleščini. Pohod se je končal, ko je mavrična zastava prispela na stadion Tašmajdan, kjer se bo dogajanje končalo s koncerti.

Veleposlanik ZDA v Srbiji Christopher Hill, ki je skupaj z več drugimi tujimi politiki in diplomati osebno sodeloval v Paradi ponosa, je Srbiji že čestital za "varen in uspešen" Europride 2022, ki po njegovih besedah potrjuje evropsko prihodnost Srbije. Poudaril je še, da je ponosen, da se lahko danes sprehodi v znak podpore različnosti, vključenosti in spoštovanju pravic vseh državljanov.

Tudi poročevalec Evropskega parlamenta za Srbijo, Slovak Vladimir Bilčik, ki je nagovoril udeležence Parade ponosa, je dogajanje označil kot proslavo svobode, različnosti in pravih evropskih vrednot. V srbščini je dejal, da so pravice skupnosti LGBTI človekove pravice, spoštovanje človekovih pravic in temeljnih svoboščin pa je bistvo moderne demokratične Evrope.

Na Paradi ponosa v Srbiji priprli več kot 30 ljudi