Prosilci za azil v kuhinji hotela Spree v Bautzenu v Nemčiji, ki so ga začasno spremenili v nastanitvene prostore za prebežnike. Foto: Reuters
Prosilci za azil v kuhinji hotela Spree v Bautzenu v Nemčiji, ki so ga začasno spremenili v nastanitvene prostore za prebežnike. Foto: Reuters

Namen sankcij je uspešna integracija begunca v družbo v določenem obdobju, meni minister. Vsi tisti, ki se v določenem obdobju ne bi naučili nemščine in si našli dela, bi bili po predlogu Thomasa de Maiziera kaznovani. Prav tako bi obstajale določene omejitve glede kraja prebivanja beguncev, s čimer bi se izognili nastajanju getov. Begunci bodo morali živeti tam, "kjer se nam kot državi zdi primerno, in ne tam, ker se zdi primerno njim".

Načrti naj bi bili del novega integracijskega zakona, ki ga bo notranji minister parlamentu predložil maju, z njim pa naj bi prenovili zdajšnjo zakonodajo.

Negativni odzivi
Vodja turške skupnosti v Nemčiji Gökay Sofuoglu je ministrove predloge za časopis Berliner Zeitung označil kot skrajno problematične. "Nemčija mora enkrat za vselej razumeti, da lahko integracija deluje le, če je človek zanjo motiviran. Treba je ponuditi pouk integracije in ljudem pokazati, da spadajo sem," je dejal.

Dvome o načrtih notranjega ministra je že pred tem izrazila sekretarka za integracijo v uradu kanclerke Angele Merkel Aydan Özoguz. Možnost finančnih sankcij beguncem, ki se ne bi naučili nemško oziroma se integrirali v v družbo, je po njenih besedah že vključena v obstoječo zakonodajo. Novi integracijski zakoni bi se morali po mnenju Özoguzove osredotočiti na to, da se beguncem olajša integracija na nemški trg delovne sile.

Pridobivanje političnih točk
Sicer pa nekateri v napovedih notranjega ministra vidijo predvsem popuščanje konservativnim volivcem. Nemčija je lani prejela 1,1 milijona prošenj za azil, volivci pa so zaradi do beguncev naklonjene politike Merklove njene krščanske demokrate (CDU) ta mesece kaznovali s slabimi izidi na trojnih deželnih volitvah.


Obvestilo uredništva:

Zaradi številnih komentarjev in zagotavljanja čim višjih standardov razprave pod članki o begunski krizi smo se odločili, da komentiranje na portalu rtvslo.si omogočimo pod eno novico. Ne gre za cenzuro ali blokado, temveč za vzdrževanje ravni komunikacije na portalu javne RTV, ki je zavezana k takšnim merilom. Svoje mnenje o dogajanju z begunsko krizo lahko ob spoštovanju forumskih pravil MMC RTV SLO izrazite v komentarjih tukaj.