Svet
(5)
Martin Schulz
Schulz je sprva odločno nasprotoval vstopu SPD-ja v novo koalicijo s CDU-jem, zdaj pa si je vsaj glede pogajanj o vstopu premislil. Foto: Reuters
SPD
SPD se je sprva želel izogniti članstvu v vladi Angele Merkel, a je pritisk po propadu pogajanj CDU-ja s FDP-jem in Zelenimi očitno prevelik. Foto: Reuters

Dodaj v

Nemški socialdemokrati se nagibajo k pogajanjem o veliki koaliciji

Začetek pogajanj januarja?
7. december 2017 ob 20:39
Berlin - MMC RTV SLO, STA

Nemški socialdemokrati (SPD) so na kongresu stranke z veliko večino podprli začetek pogovorov o možnosti oblikovanja t. i. velike koalicije. O vstopu v pogajanja bodo sicer predvidoma januarja odločali člani stranke.

Krščanski demokrati (CDU) kanclerke Angele Merkel in Krščansko-socialna unija (CSU), s katerimi bi se SPD pogajal, so že pozdravili odločitev.

Predsednik SPD-ja Martin Schulz, ki je po parlamentarnih volitvah septembra odločno zavračal vstop v še eno vlado Angele Merkel, se je zdaj zavzel za začetek pogovorov. Po propadu pogovorov o t. i. jamajški koaliciji (CDU/CSU, Svobodni demokrati in Zeleni) in številnih pozivih, ki so prišli tudi iz tujine, si je premislil.

Kot je dejal, mora SPD okrepiti Evropo, poskrbeti za prihodnost dela v digitalni dobi in začeti revolucijo na področju izobraževanja. Poudaril je še, da mora njegova stranka omejiti podnebne spremembe in okrepiti socialno mrežo. "Zato bomo vodili pogovore, katerih izid je odprt, nato pa bomo videli, kakšne vsebinske rešitve lahko najdemo," je povedal po poročanju nemške tiskovne agencije DPA.

Schulz je bil na kongresu spet izvoljen na čelo stranke, čeprav je na septembrskih parlamentarnih volitvah SPD dosegel najslabši rezultat od leta 1949. Prejel je 81,9 odstotka glasov delegatov, kar je bistveno manj kot marca. Takrat je bil deležen 100-odstotne podpore.


Podmladek stranke Jusos je sicer pred kongresom začel spletno peticijo proti veliki koaliciji, pod katero se je hitro podpisalo več kot 10.000 ljudi. Strankarski delegati, ki jih je okoli 600, pa so pobudo podmladka zavrnili.

CDU želi "stabilno koalicijo"
V CDU-ju so poudarili, da je njihov cilj "oblikovanje zanesljive in stabilne koalicije za našo državo". Kot je še povedal eden izmed vodilnih predstavnikov stranke Klaus Schüler, se bo vodstvo stranke o prihodnjih korakih posvetovalo v nedeljo in ponedeljek.

Odločitev socialdemokratov je pozdravil tudi generalni sekretar CSU-ja Andreas Scheuer. "Pogajanja bodo težka, vendar pa je jasno, da Nemčija potrebuje stabilno vlado," je poudaril.

O pogajanjih odločajo člani SPD-ja
Prvi pogovori vodstev CDU-ja, CSU-ja in SPD-ja bodo sicer potekali prihodnji teden, a o vstopu v koalicijska pogajanja bo SPD odločal na januarskem kongresu, dokončni vstop pa bo moralo potrditi vseh 440.000 članov z glasovanjem po pošti.

B. V.
Prijavi napako
Komentarji
cairns
# 07.12.2017 ob 21:28
Nemški socialdemokrati se nagibajo k pogajanjem o veliki koaliciji

Pohlep in želja po oblasti nima mej.
penzl
# 07.12.2017 ob 20:53
Kako hitro je Schulz obrnil ploščo. Samo počakati je moral, da propadejo pogajanja o jamajki in se CDU obrne k njemu.
skera
# 07.12.2017 ob 21:43
Če tale pleško pride v vlado bo Evropa prav kmalu zgodovina. Dotični gospod ima dodelano vizijo kako expresno uvoziti pol afrike na naš kontinent.
Roky89
# 08.12.2017 ob 00:20
Ajde, dejte se zment, da lahko naša evropska ladja spet zapluje. Francija čaka in vsi ostali tudi!
Pac-Man
# 08.12.2017 ob 09:31
skera
# 07.12.2017 ob 21:43

Če tale pleško pride v vlado bo Evropa prav kmalu zgodovina. Dotični gospod ima dodelano vizijo kako expresno uvoziti pol afrike na naš kontinent.
------------------------------------

O tem ne vem, sanja pa o Združenih državah Evrope do 2025 kot pogoju za koalicijo.

https://www.thelocal.de/20171207/spd-leader-schulz-calls-for-united-states-of-europe-by-2025
Kazalo