Nemški predsednik Frank Walter Steinmeier in predsednik socialdemokratov Martin Schulz med četrtkovim pogovorom v Berlinu. Steinmeier je skušal Schulza prepričati, da predčasne volitve niso najboljša rešitev za državo. Foto: Reuters
Nemški predsednik Frank Walter Steinmeier in predsednik socialdemokratov Martin Schulz med četrtkovim pogovorom v Berlinu. Steinmeier je skušal Schulza prepričati, da predčasne volitve niso najboljša rešitev za državo. Foto: Reuters
Angela Merkel in Martin Schulz
Očitno lahko le vstop socialdemokratov v veliko koalicijo z Angelo Merkel (levo) oziroma krščanskimi demokrati reši Nemčijo pred novimi parlamentarnimi volitvami. Schulz je do zdaj zavračal koalicijo s CDU/CSU-jem, a bi se utegnil po pritiskih premisliti. Foto: Reuters
SPD razmišlja o vstopu v veliko koalicijo

Vodja SPD-ja Martin Schulz je vse od septembrskih volitev, na katerih je SDP z 20 odstotki podpore dosegel najslabši izid po letu 1949, zavračal vstop v koalicijo s krščanskimi demokrati. A nekateri člani SPD-ja, med katerimi je tudi zunanji minister Sigmar Gabriel, pozivajo Schulza, naj si premisli in vstopi v veliko koalicijo s krščanskimi demokrati, s katerimi je SPD vladal od leta 2013.

Schulz najprej k Steinmeierju, nato še v strankarski štab
Schulz se je v četrtek ob 15.00 v Berlinu sešel z nemškim predsednikom Frankom-Walterjem Steinmeierjem, ki skupaj s strankarskimi veljaki išče rešitev za nastalo politično krizo. Po sestanku s Steinmeierjem pa se bo Schulz pogovoril še s svojimi strankarskimi kolegi. "Govorili bomo o tem, kako oblikovati novo vlado," je dejal vir iz stranke in dodal, da je na mizi tudi možnost posredno podpreti Merklovo, s tem da ne bi blokirali manjšinske vlade.

Bi nove volitve pomenile odhod Schulza?
"Schulz je pred veliko odločitvijo tudi zato, ker bi v primeru novih volitev skoraj zagotovo moral oditi s položaja voditelja stranke. Stranka pa medtem postaja vse bolj razdeljena. SPD je pred pomembno, morda zgodovinsko odločitvijo," je ta TV Slovenija poročala Polona Fijavž.

Nemčija si ne more privoščiti "politične pritlikavosti"
Predsednica krščanskih demokratov in nemška kanclerka Angela Merkel je sicer dejala, da ima, če ji ne bo uspelo oblikovati velike koalicije, rajši nove volitve kot pa manjšinsko vlado. Volker Kauder, vodja poslanske skupine krščanskih demokratov, pa je dejal, da si želi, da bi dozdajšnji koalicijski partnerji našli skupni jezik in nadaljevali delo. "Gospodarsko najmočnejša država v Evropi si ne more privoščiti, da bi se obnašala kot politični pritlikavec," je za Reuters povedal Kauder.

Die Welt: Nekateri lokalni podmladki zahtevajo odhod Merklove
Tudi prihodnost kanclerke Merklove je nejasna. Več lokalnih pomladkov stranke je v zadnjih dneh zahtevalo njen odstop, vrh stranke jo medtem še vedno podpira, piše nemški časopis Die Welt.

Lindner tudi po novih volitvah ne bi želel v "jamajško" koalicijo
Medtem pa je vodja svobodnih demokratov (FDP) Christan Lindner, ki je v nedeljo izstopil iz pogajanj, za časopis Kölner Stadt-Anzeiger dejal, da tudi po morebitnih predčasnih volitvah ne nameravajo sodelovati na pogajanjih o oblikovanju jamajške koalicije.

Uradniki v Bruslju in administracija novega francoskega predsednika Emmanuela Macrona se bojijo, da bi meseci politične nestabilnosti v Nemčiji odložili načrtovane reforme Evropske unije (EU).

SPD razmišlja o vstopu v veliko koalicijo