Izobraževalni sistem v Nemčiji je v organiziran po deželah, zato so razlike v plačah zelo velike. Foto: EPA
Izobraževalni sistem v Nemčiji je v organiziran po deželah, zato so razlike v plačah zelo velike. Foto: EPA

Izobraževalni sistem v Nemčiji je organiziran po deželah, zato so razlike v plačah zelo velike. V izobraževalnem sindikatu zahtevajo izenačitev pogojev na državni ravni. Nemčija pozna dve vrsti učiteljev: učitelje javne uslužbence, ki imajo vse prednosti zaposlitve v javnem sektorju in tudi višje plače. Njih je okoli 650.000 in ne smejo stavkati.

V Berlinu je polovica učiteljev zaposlena za določen čas
In potem so tu še učitelji, ki so zaposleni na pogodbe za določen čas, z občutno nižjimi plačami. Teh je okoli 200.000 in danes znova opozorilno stavkajo. Najbolj bo pouk moten v Berlinu, kjer je po pogodbah za določen čas zaposlenih okoli 50 odstotkov učiteljev, veliko jih je tudi v nekdanjih vzhodnih deželah, največ učiteljev javnih uslužbencev pa je na jugu Nemčije - na Bavarskem in Baden-Württembergu - kjer bo pouk danes najmanj moten.

200.000 učiteljev zahteva 5,5-odstotno zvišanje plač ali najmanj 175 evrov mesečno več. Zahteve so pogajalci iz vseh 16 zveznih dežel pred kratkim zavrnili, kajti zvišanje plač bi državo stalo 6,5 milijarde evrov, pravijo. V izobraževalnem sindikatu, ki organizira današnjo stavko, so zgroženi, vodja sindikata je za berlinski Morgenpost dejala, da ima nemško gospodarstvo rekordne dobičke, država proračunski presežek, učitelji pa so plačani mizerno.

V sindikatu zahtevajo tudi novo klasifikacijo za učitelje, in to na državni ravni. Zdaj, ko ima vsaka dežela svoj sistem, to pomeni, da vsaka od 16 dežel tudi sama odloča, v kateri plačilni razred umesti učitelje, zato prihaja do ogromnih razlik. Nova pogajanja so napovedana za 16. in 17. marec.