Upravno sodišče je potrdilo, da so pritožbo AfD-ja odobrili. Foto: EPA
Upravno sodišče je potrdilo, da so pritožbo AfD-ja odobrili. Foto: EPA

Nemški urad za zaščito ustave (BfV) do konca postopka na upravnem sodišču v Kölnu AfD-ja ne sme označiti kot sumljivega zaradi njegovih skrajno desnih stališč in ga nadzorovati, je razvidno iz odločitve sodišča, ki so jo posredovali vpletenim.

Predsednik BfV-ja Thomas Haldenwang je notranje obveščevalce ta teden interno obvestil o tem, da so AfD označili za sumljiv, o čemer javnosti niso obvestili. Čeprav so kasneje o tem poročali mediji, se v BfV-ju niso želeli odzvati.

Sorodna novica Obveščevalne službe bodo lahko s prikritimi metodami nadzorovale skrajno desno AfD

Predsednik AfD-ja meni, da je šlo za napad

Upravno sodišče je potrdilo, da so pritožbo AfD-ja odobrili. Med drugim so na sodišču uradu očitali, da ni storil vsega, da bi preprečil uhajanje informacij o postopku. Pri BfV-ju so se že v fazi pred postopkom zavezali, da javno ne bodo zavzemali stališč glede uvrstitve stranke med primere opazovanja in se bodo vzdržali nadzorovanja poslancev ter poslanskih kandidatov AfD-ja, kar pa ne velja za navadne člane stranke.

"Notranji obveščevalci, ki jim ne uspe nič ohraniti tajno," se je norčeval eden izmed vodij AfD-ja Jörg Meuthen, drugi predsednik stranke Tino Chrupalla pa je to označil za ciljni napad na stranko pred volitvami v dveh deželah.

Na odločitev sodišča v Kölnu je mogoča pritožba na višje upravno sodišče v Münstru.

Javnomnenjska podpora BfV-ju nekoliko upadla, a ga glede na ankete še vedno podpira od devet do 11 odstotkov volivcev. Foto: EPA
Javnomnenjska podpora BfV-ju nekoliko upadla, a ga glede na ankete še vedno podpira od devet do 11 odstotkov volivcev. Foto: EPA
Kritiki evropske politike

Stranka AfD je nastala leta 2013 kot stranka kritikov evropske politike reševanja finančne krize, čez čas pa so vse več vzvodov moči prevzeli skrajni desničarji in stranka se je začela obračati močno na desno, zlasti z retoriko, uprto proti prebežnikom. Številni ustanovni člani so jo zato zapustili, vendar je stranka začela rasti tudi zaradi migrantske krize, ki je izbruhnila leta 2015.

Stranka je imela nekaj pomembnih volilnih uspehov in je prišla v vse deželne parlamente, v zveznem bundestagu pa je tretja najmočnejša stranka za vladnimi krščanskimi demokrati in socialdemokrati. Na volitvah leta 2017 je dobila 12,9 odstotka glasov. Zdaj ji je javnomnenjska podpora nekoliko upadla, a jo glede na ankete še vedno podpira od devet do 11 odstotkov volivcev, na vzhodu Nemčije pa ima ponekod celo 20 odstotkov podpore volivcev.