Reševalci iščejo morebitne preživele. Foto: MMC RTV SLO/Reuters
Reševalci iščejo morebitne preživele. Foto: MMC RTV SLO/Reuters
Nepal
Dva tedna po hudem potresu so se tla v Nepalu znova zatresla. Foto: Reuters
Nov potres v Nepalu

Žarišče potresa je bilo 68 kilometrov zahodno od mesta Namče Bazar, ki leži v bližini baznega tabora pod Mount Everestom, ki so ga sicer izpraznili že po prvem potresu, in 83 kilometrov vzhodno od prestolnice Katmandu. Ljudje so prekinili delo in stekli na ulice, telefonske povezave so pretrgane. Umrlo je najmanj 66 ljudi, več kot tisoč je ranjenih. Po podatkih vlade je prizadetih 31 od 75 okrožij v Nepalu.

UNICEF Slovenija, ki je s podporo slovenskih darovalcev za nujno pomoč otrokom v Nepalu zbralo že več kot 90.000 evrov, še naprej zbira sredstva za nujno pomoč prizadetim v potresu:
- na spletni strani s kreditnimi karticami:
- s poslanim SMS-sporočilom s ključno besedo UNICEF5 na 1919 darujete 5 evrov;
- z nakazilom na naslov:
Slovenska fundacija za UNICEF, Pavšičeva 1, 1000 Ljubljana
Račun: SI56 0201 3025 9875 526

Koda namena: CHAR

Namen: Potres v Nepalu
BIC banke prejemnika: LJBASI2X Sklic: SI00 41888

"V trenutku tovrstne naravne katastrofe se moramo z njo spoprijeti s pogumom in potrpežljivostjo," je po izrednem zasedanju vlade dejal nepalski premier Sušil Koirala.

Tla so se tresla tudi v Indiji in Bangladešu
Potresne sunke je bilo čutiti tudi na severu Indije in celo v prestolnici New Delhi, kjer so se zgradbe tresle več kot minuto, ljudje pa so v strahu stekli na ulice. O tresenju tal poročajo tudi iz Dake v Bangladešu.

V Indiji je po uradnih podatkih umrlo 17 ljudi, od tega večina v zvezni državi Bihar. Na Kitajskem je umrla ena ženska. V državi Bihar so bile poškodovane številne stavbe, v New Delhiju pa so ustavili podzemno železnico in evakuirali otroke iz šol.

Sprožilo se je več zemeljskih plazov
Nepal se še vedno spoprijema s posledicami katastrofalnega potresa, ki je 25. aprila letos državo stresel z močjo 7,8. Umrlo je najmanj 8.000 ljudi, 18.000 je bilo ranjenih, gmotna škoda je izjemna, saj je porušenih na tisoče domov. Najhujše posledice novega potresa so na podeželskem območju v bližini meje s Kitajsko, ki je bilo v zelo slabem stanju že po potresu 25. aprila.

Pogrešan ameriški helikopter
Kot je dejal tiskovni predstavnik nepalskega notranjega ministrstva Laxmi Dhakal, v nekaterih vaseh na tem območju pričakujejo popolno uničenje. Sprožilo se je več kot deset zemeljskih plazov.

V Nepalu je izginil ameriški vojaški helikopter, ki je pomagal žrtvam nedavnih potresov v deželi pod Himalajo. Na helikopterju tipa UH-1Y huey je bilo šest ameriških marincev in dva nepalska vojaka. Iskalna akcija poteka.


Nov potres v Nepalu