V Prištini bodo ob šesti obletnici neodvisnosti številne slovesnosti. Foto: EPA
V Prištini bodo ob šesti obletnici neodvisnosti številne slovesnosti. Foto: EPA
Hashim Thaci
Premierju Hashimu Thaciju se na volitvah napoveduje hud boj. Foto: EPA

Kljub razglasitvi neodvisnosti, ki jo je priznala že večina držav sveta, je marsikje še vedno slišati glasove proti. Pet držav Evropske unije, Ruska federacija, Kitajska in pa Srbija so najglasnejše države, ki se še vedno otepajo uradnega priznanja. Ob tem kosovska republika tudi ni edina, ki ne uživa popolnega priznanja mednarodne skupnosti. Toda zato ne bi mogli reči, da gre pri tej državi za mednarodno nepriznano entiteto. Prej je posamično nepriznavanje Kosova anomalija v mednarodni skupnosti.

Tako se Kosovo še ne more včlaniti v Organizacijo Združenih narodov, kjer gre za pretežno prestižno zadevo, saj je država po drugi strani že članica Svetovne banke in Mednarodnega denarnega sklada, kar je edinole nujno za dostop do mednarodnih financ.

Napredek pri upravni suverenosti
Šest let po neodvisnosti Kosovo za silo napreduje pri zaokrožanju svoje upravne suverenosti. Na dveh prej kritičnih mejnih prehodih s Srbijo, Brnjak in Jarinje, deluje sistem IBM, to je integrirano upravljanje meja, ki ga je pomagala uvesti mednarodna skupnost. V praksi sta oba severna prehoda še najbolj podobna tistim za maloobmejni promet. Delujeta pa še dva dejansko normalna mednarodna mejna prehoda, Merdare in Bela zemlja.

Notranjepolitično v parlamentu poteka normalno oster konkurenčni boj med strankami, ki ne ogroža družbene stabilnosti. Tako je vse bolj verjetno, da bodo letos na izredne parlamentarne volitve poklicali tudi kosovsko prebivalstvo, saj skuša sedanjo vlado Hashima Thacija zamenjati kar nekaj strank. Za predčasne volitve se sicer še niso odločili, prevladuje pa domneva, da bodo kosovske volitve le mesec po srbskih, sredi aprila.

Vojake v tujino vabijo z bogatimi plačili
Kosovska politika se ukvarja tudi z zanimivimi banalnimi vprašanji. Tako je na primer prištinski kuvendi svojim državljanom nedavno z zakonom prepovedal vojskovanje v tujih državah. Ukrep so izzvali posamični odhodi kosovskih mladeničev na začasno vojskovanje v Sirijo. Tja jih vabijo obljube bogatih plačil zlasti darovalcev iz Savdske Arabije. O večjemu številu vojakov iz Kosova v Siriji do zdaj sicer niso poročali.

Drago Flis, Radio Slovenija