Letalska družba Pakistan International Airlines (PIA) je bila v preteklih letih deležna ostrih kritik glede varnostnih razmer. Foto: EPA
Letalska družba Pakistan International Airlines (PIA) je bila v preteklih letih deležna ostrih kritik glede varnostnih razmer. Foto: EPA
Nesreča v Pakistanu
Med žrtvami so poleg pakistanskih državljanov tudi dva Avstrijca in Kitajec. Foto: EPA

Letalo bilo na poti iz Čitrala v Islamabad, strmoglavilo pa je na območju province Hiber-Pahkuntava. Kot je sporočil policijski uradnik Laik Šah, je letalo strmoglavilo blizu mesta Havelian približno 70 kilometrov severno od Islamabada. Reševalci so doslej odkrili 36 trupel. Na letalu je bilo po doslej potrjenih podatkih 42 potnikov, pet članov posadke ter letalski inženir. Med žrtvami so poleg pakistanskih državljanov tudi dva Avstrijca in Kitajec, poročajo tuje tiskovne agencije.

Gre za turbopropelersko letalo ATR-42 na letu PK-661, ki je po navedbah tamkajšnjih prebivalcev po strmoglavljenju zagorelo. Zračni kontrolorji so stik z letalom izgubili približno 90 minut po vzletu. Za zdaj še ni znano, zakaj je letalo strmoglavilo.

Vaščani so policiji sicer povedali, da so izpod razbitin izvlekli več delov teles, je za francosko tiskovno agencijo AFP dejal tiskovni predstavnik policije Ildžas Abasi.

"Letalo je strmoglavilo v odročno vas v gorah. Moramo prehoditi več kot štiri kilometre, da dosežemo kraj nesreče. Vaščani so povedali, da je letalo sprva gorelo, nad razbitinami pa se vije dim," je povedal Abasi. Reševalci se do razbitin težko prebijajo tudi zaradi teme, slabih cest in zahtevnega terena.

Na letalu naj bi bil tudi Džunaid Džamšed, nekdanji pakistanski popzvezdnik, ki je postal islamski pridigar; potoval je s svojo ženo.

Letalska družba Pakistan International Airlines je bila v preteklosti obtožena pomanjkljivih varnostnih ukrepov. EU je leta 2007 omenjeni družbi zaradi pomislekov glede varnosti prepovedala polete v Evropo.

Najhujša nesreča je bila leta 2010
Zadnja večja nesreča letala družbe PIA se je zgodila leta 2006, ko je umrlo 44 ljudi, poroča BBC. Najhujša letalska nesreča PA se je v Pakistanu zgodila leta 2010, ko je airbus 321 zasebne letalske družbe Airblue strmoglavil med pristajanjem blizu Islamabada, pri čemer je umrlo vseh 152 ljudi na krovu.

Zadnji nesreči zračnih plovil sta se v Pakistanu zgodili leta 2015. Maja je strmoglavil pakistanski vojaški helikopter, pri čemer je umrlo osem ljudi, med njimi tudi tujci, avgusta pa je v helikopterski nesreči umrlo 12 vojakov.