Izraelski premier Netanjahu je potrdil odločitev varnostnega sveta o desetmesečnem moratoriju. Foto: EPA
Izraelski premier Netanjahu je potrdil odločitev varnostnega sveta o desetmesečnem moratoriju. Foto: EPA

Palestincev ponudba ni prepričala.

V televizijskem govoru je izraelski premier Benjamin Netanjahu dejal, da je izraelski varnostni kabinet že potrdil, "politiko omejene graditve naselij, novim gradnjam pa ne bodo dajali več gradbenih dovoljenj za obdobje desetih mesecev .. to je dolgoročen in zelo boleč korak".

"Upamo, da bo ta odločitev kakor koli pripomogla k nadaljnjim pogajanjem, s katerimi bomo lahko dosegli zgodovinski dogovor in tako končali konflikt med Palestinci in Izraelci," je še dejal Netanjahu.

Ob tem je poudaril, da bo prepoved gradnje veljala le za novogradnje. Gradenj, ki že potekajo, ne bodo zaustavili: "Zdajšnjih gradenj ne bomo ustavili. Še naprej bomo gradili sinagoge, šole, vrtce in javne objekte, ki so potrebni za normalno življenje ljudi," je dejal Netanjahu.

Palestinci vztrajajo
Palestinski premier Salam Fayyad je izpostavil, da bo izključenost Jeruzalema "še zelo, zelo velika težava". "Govorimo le o moratoriju, zakaj je Izraelcem tako težko privoliti v načela mednarodnega prava, ali pa jih naj vsaj nehajo kršiti?" Fayyad je znova poudaril, da se bodo pogajanja nadaljevala le takrat, ko bodo Izraelci popolnoma končali gradnjo, "začenši v Jeruzalemu".

Američani ostajajo v igri pogajalcev
"Verjamemo, da bomo skozi uspešna pogajanja dosegli dogovor med sprtima stranema in pomagali Palestincem pri uresničitvi njihove neodvisnosti in samostojnosti, kot je bila začrtana leta 1967 ter uresničitvi izraelskega cilja, da bi zgradili varno judovsko državo s prepoznanimi mejami," je dejala ameriška državna sekretarka Hillary Clinton.

Ameriški bližnjevzhodni odposlanec George Mitchell je dejal, da je Izrael naredil "pomembno" potezo, ki bo "morda lahko imela določene posledice glede nadaljnjih dogovorov".

Na Zahodnem bregu in Vzhodnem Jeruzalemu živi okoli pol milijona Judov.