'Nobene želje nimam za ponovno kandidaturo,' je dejal Abas. Foto: EPA
'Nobene želje nimam za ponovno kandidaturo,' je dejal Abas. Foto: EPA
Palestinec
Palestince je nedavno razburila izjava ameriške državne sekretarke Hillary Clinton, ki je med obiskom Bližnjega vzhoda pohvalila Izrael zaradi njegove "zadržanosti" pri politiki naselbin in dejala, da zahteva Palestincev po takojšnji ustavitvi gradnje judovskih naselbin ni predpogoj za obnovitev mirovnih pogovorov. Foto: EPA

O svoji odločitvi je že obvestil Palestinsko osvobodilno organizacijo (PLO) in dodal, da si nikakor ne bo premislil in da ne gre za nikakršne politične igrice, a so člani PLO-ja zavrnili njegovo potezo in dejali, da ga še vedno podpirajo.

Pogovori so v slepi ulici
V govoru je Abas večkrat poudaril, da še vedno verjame v mir z Izraelom, a da ga je brezizhodnost, v kateri so se znašla pogajanja z judovsko državo, spodbudila k temu, da se umika. Nekaj kritičnih besed je namenil tudi spremenjeni politiki ZDA do gradnje judovskih naselbin. "Bili smo zelo optimistični, ko je predsednik Obama dejal, da je nujna takojšnja ustavitev gradnje naselbin, zato smo bili nedavno presenečeni nad ameriško podporo Izraela." 74-letni politik naj bi s to potezo želel tako poslati "sporočilo kritike in očitkov svojim prijateljem, Američanom in Izraelcem".

Da Abas nima nobene želje po novem mandatu, je že v nedeljo napovedal glavni palestinski pogajalec Saeb Erekat, ki je dejal, da se Abas "čuti izdanega in izigranega od Arabcev, Izraelcev, nekaterih Palestincev in do neke mere tudi Američanov".

Kljub umiku s predsedniškega stolčka pa bi lahko Abas na tem položaju ostal še kar nekaj časa, saj bi se volitve lahko premaknile zaradi napovedi gibanja Hamas, da ne bo dovolil glasovanja v Gazi.

Iz urada izraelskega premierja Benjamina Netanjahuja so sporočili, da ne bodo komentirali notranjih političnih dogodkov na palestinskem ozemlju, saj se jim to ne zdi primerno.

Kdo je Mahmud Abas?
- Rojen leta 1935; v Egiptu študiral pravo, doktoriral v Moskvi.
- Z Arafatom ustanovitelj palestinske politične frakcije Fatah.
- Leta 1980 imenovan za vodjo PLO-jevega oddelka za domače in mednarodne odnose.
- Eden izmed arhitektov mirovnega sporazuma iz Osla 1993.
- Januarja 2005 izvoljen za palestinskega predsednika.

Arafatov naslednik
Mahmud Abas je na čelu PLO-ja pred petimi leti nasledil pokojnega Jaserja Arafata, leto dni pozneje pa je postal tudi predsednik palestinskega ozemlja. Ves čas si je močno prizadeval za mirovni dogovor z Izraelci, katerega dosego pa je ovirala gradnja judovskih naselbin na Zahodnem bregu.

Veliko dela je imel tudi z domačimi nasprotniki, gibanjem Hamas, ki je na volitvah leta 2006 odneslo zmago in nadzoruje območje Gaze. V zadnjih mesecih je Egipt kot posrednik med Fatahom in Hamasom skušal zgladiti spore med stranema, a do zdaj se odnosi še niso otoplili.

Jim bo januarja uspelo izpeljati volitve?
Abasu se je sicer uradni predsedniški mandat iztekel že v začetku leta, januarja prihodnje leto pa se konča tudi štiriletni mandat palestinskemu zakonodajnemu svetu oziroma parlamentu, zato so potrebne nove volitve. Načrtovane so za 24. januar.