Jeruzalem je sveto mesto za vse tri glavne vere. Foto: EPA
Jeruzalem je sveto mesto za vse tri glavne vere. Foto: EPA
Jeruzalem
Status Jeruzalema je kamen spotike v pogajanjih med Izraelci in Palestinci. Foto: EPA

S svojo izjavo je Netanjahu povzročil jezo med Palestinci, ki želijo ob izraelski državi oblikovati lastno neodvisno palestinsko državo s prestolnico v Jeruzalemu.

"Enoten Jeruzalem je prestolnica Izraela. Jeruzalem je bil in bo vedno naš. Nikoli več ga ne smemo razdeliti," so bile besede Netanjahuja v govoru na državni proslavi ob dnevu, ko se Izraelci spominjajo zasede vzhodnega arabskega dela Jeruzalema v šestdnevni vojni leta 1967.

Izrael zagotovilo svobode verskega izražanja
Po trditvah premierja lahko le izraelska suverenost nad Jeruzalemom zagotovi svobodo verskega izražanja in dostopa do krajev, ki so sveti za tri vere - krščanstvo, islam in judovstvo. Netanjahu je dejal, da je svoje stališče predstavil tudi ta teden v Washingtonu, kjer se je prvič srečal z ameriškim predsednikom Barackom Obamo.

Tudi izraelski predsednik Šimon Peres je v govoru na proslavi dejal, da Izrael nikoli ne bo imel druge prestolnice razen Jeruzalema, Jeruzalem pa po njegovih besedah ne bo nikoli prestolnica drugih.

Peres je povedal, da v Jeruzalemu, ko je bil ta pod nadzorom drugih, Judje niso smeli moliti, pod izraelskim nadzorom pa je mesto odprto za vse vere in vse molitve.

Erekat: Konflikt bo večen
Glavni palestinski pogajalec Saeb Erekat je dejal, da besede Netanjahuja pomenijo zastoj na poti do oblikovanja dveh držav druge ob drugi - izraelske in palestinske. To rešitev močno podpira tudi ameriška administracija, izraelski premier pa ji ni naklonjen. Erekat je prepričan, da Netanjahujeva izjava pomeni, da bo konflikt večen.

G. V.