Benedikt XVI. je najprej obiskal Jordanijo in se nato odpravil še v Izrael in na palestinska ozemlja. Foto: EPA
Benedikt XVI. je najprej obiskal Jordanijo in se nato odpravil še v Izrael in na palestinska ozemlja. Foto: EPA
Benedikt XVI. in Mahmud Abas
Papež je izrazil sočutje prebivalcem skorajda popolnoma uničene Gaze. Foto: EPA
Papež pri Palestincih

Tretji dan poti po Sveti deželi je papež obiskal Betlehem, kjer ga je pozdravil palestinski predsednik Mahmud Abas, ki je gostu opisal trpljenje prebivalcev, muslimanov in tudi kristjanov, na zasedenih palestinskih ozemljih.

"V tej Sveti deželi so nekateri, ki še vedno postavljajo zidove ločevanja namesto mostov povezovanja in se z okupacijo trudijo pregnati kristjane in muslimane, da bi se Sveta dežela spremenila v arheološka najdišča, namesto da postala območje čaščenja," je dejal Abas.

Papež je Abasu ponovil podporo za oblikovanje dveh držav - izraelske in palestinske - druge ob drugi. To idejo podpira večina zahodnih držav, vendar pa ji trenutna izraelska vladajoča koalicija pod vodstvom premierja Benjamina Netanjahuja ni naklonjena.

"Če se zdaj ta cilj zdi še daleč, vas in vaše ljudstvo močno spodbujam, da ohranite živ ogenj upanja, da bo mogoče najti način za izpolnitev zakonitih prizadevanj tako Izraelcev kot Palestincev za mir in stabilnost," je bil optimističen Benedikt XVI.

"Sveti sedež podpira pravico vašega ljudstva do samostojne palestinske domovine na zemlji svojih prednikov, varne in v miru s svojimi sosedi, v okviru mednarodno priznanih meja," je dejal papež in Palestince pozval, naj se uprejo skušnjavi terorizma.

Molitev za konec zapore Gaze
"Zavedam se vašega trpljenja zaradi spopadov, ki jim je ta dežela priča že desetletja," je dejal papež in Palestincem povedal, da moli za skorajšnje končanje izraelske zapore Gaze, kjer je Izrael konec lanskega leta izvedel obsežno ofenzivo, po kateri Gaza spominja na popotresno območje.

Abas je med srečanjem s papežem kritiziral izraelsko zasedbo palestinskih območij in poudaril, da je "skrajni čas za konec trpljenja Palestincev". Palestinski predsednik je obsodil gradnjo izraelskega zidu na Zahodnem bregu, ki skoraj obkroža Betlehem, in druge stroge varnostne ukrepe, s katerimi Izrael ločuje vzhodni Jeruzalem od palestinskih ozemelj.

G. V.

Papež pri Palestincih