Netanjahu je v predvolilni kampanji svoje politične nasprotnike obtožil, da bi dopustili, da bi Islamska država prišla do Jeruzalema, prav tako pa z IS-jem enači palestinsko gibanje Hamas. Foto: Reuters
Netanjahu je v predvolilni kampanji svoje politične nasprotnike obtožil, da bi dopustili, da bi Islamska država prišla do Jeruzalema, prav tako pa z IS-jem enači palestinsko gibanje Hamas. Foto: Reuters
Sionistična zveza naj bi dosegla boljši rezultat na torkovih volitvah, a naj bi imel Netanjahu vendarle več možnosti za oblikovanje koalicije. Foto: Reuters

"Skandinavske vlade so porabile na milijone dolarjev za kampanjo za mojo odstranitev z oblasti," je Benjamin Netanjahu dejal v intervjuju za izraelski radio. "Zahodne vlade, predvsem skandinavske, zelo dobro vedo, zakaj imajo raje Bujija in Cipi Livni od mene," je dejal Netanjahu. Buji oziroma Isaac Herzog je vodja opozicijske Delavske stranke, Cipi Livni pa je nekdanja zunanja ministrica, vodja liberalne stranke Hatnuah.

Herzog je Netanjahuja kritiziral, ker ni predstavil rešitve za dosego miru s Palestinci, skupaj s Cipi Livni pa sta premierja obtožila ogrožanja vezi z ZDA zaradi lastnih političnih ambicij.

Netanjahu je obtožbe na račun skandinavskih držav ponovil tudi za drugo radijsko postajo. "Tuje vlade, natančneje skandinavske, so del svetovne kampanje za mojo odstranitev z oblasti," je poročal rt.com, ki se sklicuje na prevod izraelskega blogerja in novinarja Tala Schneiderja.

Švedsko priznanje Palestine kot jabolko spora
Spomnimo, Švedska je oktobra lani priznala Palestino kot neodvisno državo, kar je storila kot prva članica EU-ja in s tem sprožila val pozivov k priznanju Palestine po Evropi.

Izrael je takoj zatem odpoklical svojega veleposlanika v Stockholmu, januarja letos pa je morala švedska zunanja ministrica Margot Wallström odpovedati pot v Izrael, saj se ni po njenih besedah z njo želel srečati nihče izmed izraelskih predstavnikov.

"Ni skrivnost, da ima Izrael švedsko priznanje Palestine za izjemno neprijateljsko dejanje," je dejal predstavnik izraelskega zunanjega ministrstva Emmanuel Nachshon.

Netanjahu ima rad zarote
Ni prvič, da je Netanjahu omenjal zarote zoper njega. Na začetku marca je tako že dejal, da verjame, da obstaja svetovna zarota, da se zagotovi, da na prihajajočih parlamentarnih volitvah ne bo ponovno izvoljen. "Tekma je zelo tesna," je po poročanju rt.com dejal za izraelski vojaški radio. "Nič ni zagotovljeno, saj obstaja ogromen, svetovni trud za zrušitev vlade Likuda." Likud je sicer desničarska stranka, ki jo vodi premier.

Konservativni dnevnik Jerusalem Post je objavil zadnje javnomnenjske ankete, ki kažejo, da bi sredinsko-leva Sionistična zveza premagala Likud s 24 sedeži proti 22, vendar naj bi imel Netanjahu več možnosti pri sestavi koalicije. Druge ankete kažejo, da bi bila razlika med osvojenimi mandati 4. Po teh anketah bo tretje mesto zasedla Skupna lista, novoustanovljeno zavezništvo strank, ki zastopajo palestinske državljane Izraela, ki predstavljajo okoli 20 odstotkov izraelskih državljanov.