Izraelski premier je zagotovil, da bo ne glede na doseženi mirovni dogovor Jeruzalem prestolnica Izraela. Foto: Reuters
Izraelski premier je zagotovil, da bo ne glede na doseženi mirovni dogovor Jeruzalem prestolnica Izraela. Foto: Reuters
Theresa May in Donald Trump
Britanska premierka in ameriški predsednik sta se takole pozdravila, napovedano pa je tudi bolj uradno srečanje, kjer se bosta pogovarjala o političnih temah. Foto: Reuters
Trump prispel v Davos
Mayeva v Davosu spregovorila o brexitu

Izraelski premier je zbranim zatrdil, da bo Jeruzalem v vsakem primeru prestolnica Izraela, kakršen koli bo že mirovni dogovor med Izraelom in Palestino. Po njegovem prepričanju lahko v mirovnih pogajanjih posredujejo le ZDA. Dodal je, da bi Palestinci morali imeti vso moč samouprave, vendar nobene moči za grožnje Izraelu.

Ameriški predsednik Donald Trump je medtem Palestince obtožil, da ne spoštujejo ZDA, ker se prejšnji teden niso želeli sestati s podpredsednikom Mikom Penceom, in jim zagrozil, da jim Washington ne bo izplačal več sto milijonov dolarjev pomoči, če ne bodo privolili v mirovna pogajanja z Izraelom ob posredovanju ZDA.

Oddaja Globus, ki bo na sporedu ob 21.00 na 1. programu TV Slovenija, bo pod drobnogled vzela prvo leto predsedovanja Donalda Trumpa.

Tiskovni predstavnik palestinskega predsednika Mahmuda Abasa, Nabil Abu Rudejna, pa je znova zavrnil možnost mirovnih pogajanj ob sodelovanju ZDA, dokler ne umaknejo priznanja Jeruzalema. Kot je poudaril za AFP, so se s tem priznanjem ZDA same izključile iz pogajanj.

Mayeva pozvala proti terorističnim vsebinam
Družbena omrežja ne smejo več biti poligon za terorizem, ekstremizem in zlorabo otrok, je poudarila Mayeva. Vlagatelji bi po njenem prepričanju morali pritisniti na tehnološke gigante in zahtevati hitrejši umik terorističnih vsebin, ki bi se tako ali tako moral dogajati samodejno, poroča BBC.

"Tehnološka podjetja so lahko izjemno uporabna za marsikaj dobrega, vendar moramo upoštevati, da lahko splet in tehnologijo uporabijo tudi tisti, ki nam želijo zlo," je sporočila Mayeva in tehnološke gigante pozvala, naj se povežejo z manjšimi platformami, kot je Telegram, ki omogočajo zasebno šifrirana sporočila, zaradi česar jih uporabljajo teroristi, zlikovci in pedofili.

Mayeva je vodilnim gospodarstvenikom zabičala, da se države pri trgovinskih sporazumih ne smejo raziti. Dodala je, da mora Svetovna trgovinska organizacija (WTO) sprejeti nove reforme, in obenem udeležence konference okrcala, da njihova dejanja ne sledijo prostotrgovinskim obljubam iz Davosa.

Dotaknila se je tudi Uberja, za katerega je dejala, da se mora prilagoditi varnostnim zahtevam in slediti delavskim pravicam, ne želi pa si njegove ukinitve.

Napovedan sestanek Mayeve in Trumpa
Ob robu zasedanja naj bi se Mayeva sešla z ameriškim predsednikom Donaldom Trumpom. "Poseben odnos med Veliko Britanijo in ZDA je močan kot vselej," je dejala za BBC in dodala, da se bosta s Trumpom pogovarjala o Siriji, Severni Koreji in Iranu.

Vir v britanskem parlamentu je medtem za Reuters potrdil, da bo Trump v drugi polovici leta obiskal Veliko Britanijo.

Trump prispel v Davos
Mayeva v Davosu spregovorila o brexitu