Ostanki napadenega avtobusa na parkirišču letališča v Burgasu. Foto: Reuters
Ostanki napadenega avtobusa na parkirišču letališča v Burgasu. Foto: Reuters
Burgas, Bolgarija
Bolgarski notranji minister je potrdil,da je šlo za teroristični napad na izraelske turiste. Foto: MMC RTV SLO

Bolgarski zunanji minister Nikolaj Mladenov je razkril prve izide policijske preiskave, po kateri je smrtonosno eksplozijo zakrivila na avtobusu podtaknjena bomba.

V eksploziji avtobusa, ki je bil ravno pred tem, da zapusti letališče na jugovzhodu Bolgarije, je umrlo sedem ljudi, več kot 30 pa jih je bilo ranjenih. Letalo z izraelskimi turisti je pristalo ob 16.45, 40 minut pozneje pa je odjeknila usodna eksplozija.

Izraelci prileteli na počitnice
Letališče v Burgasu, priljubljenem letoviškem mestu ob Črnem morju, so zaprli, vse polete pa so preusmerili v bližnjo Varno. Župan Burgasa je kot prvi medijem potrdil, da so žrtve izraelski turisti. Na avtobusu so bili predvsem mladi Izraelci, ki so prišli na bolgarsko Zlato obalo na počitnice.

Izraelec, priča eksploziji, je v intervjuju za izraelski vojaški radio povedal, da je eksplozijo najverjetneje povzročil samomorilski napadalec, saj je eksplozija odjeknila pred izhodom z letališča nekaj trenutkov za tem, ko je k vratom avtobusa pristopil neznanec, ki ni pripotoval s skupino in se je želel peljati z avtobusom. Prve policijske ugotovitve so to trditev ovrgle.

Napad na obletnico eksplozij v Buenos Airesu
V govoru državljanom je izraelski premier Benjamin Netanjahu že nekaj ur kasneje za napad obtožil Iran. "Vsa znamenja kažejo na Iran. Samo v nekaj zadnjih mesecih smo videli in preprečili več iranskih poskusov napadov na Izraelce na Tajskem, v Gruziji, Keniji, na Cipru in v drugih krajih," je prepričan Netanjahu.

"Natanko 18 let po eksplozijah v centru judovske skupnosti v Argentini morilski iranski teror še naprej udarja po nedolžnih ljudeh. To je iranski teror, ki se širi po vsem svetu. Izrael bo močno odgovoril na iranski teror," je izraelski premier napovedal odločen odgovor Izraela, ki Iranu že dobrega pol leta grozi z vojaškim posredovanjem zaradi spornega jedrskega programa.

18. julija 1994 je v Buenos Airesu prišlo do napada na judovski center AMIA. Silovita eksplozija kombija v središču glavnega mesta Argentine je ubila 85 ljudi, več kot 300 pa jih je bilo ranjenih. Argentinske oblasti so obtožile Hezbolah in Iran, da sta odgovorna za najbolj smrtonostni teroristični napad v Južni Ameriki.

Preslabo varovanje Bolgarov
To je bil prvi teroristični napad, uperjen proti Izraelcem, v Bolgariji. Bolgarska črnomorska obala je zadnja leta priljubljena pri izraelskih turistih, Izrael in Bolgarija pa gojita odlične odnose. Bolgarija je bila med drugo svetovno vojno edina zaveznica Nemčije, ki je svoje Jude rešila pred uničenjem v nacističnih taboriščih.

Izraelske oblasti so januarja prosile bolgarske naj poostrijo varnost, saj so na avtobusu z izraelskimi turisti našli paket z eksplozivnimi sredstvi. Lokalni bolgarski mediji poročajo, da so pred kratim obveščevalci razbili operacijo Hezbolaha, ki naj bi pripravljal napad na Izraelce.

Izraelski turisti so bili v preteklosti že tarča napadov, med drugim v Egiptu, Indiji, na Tajskem in v Azerbajdžanu.