Tusk se je na volišče odpravil v spremstvu žene in hčerke. Foto: Reuters
Tusk se je na volišče odpravil v spremstvu žene in hčerke. Foto: Reuters

Zmaga PO-ja je precedens, saj so vse dozdajšnje parlamentarne volitve po letu 1989 prinesle menjavo oblasti. Prvi uradni izidi naj bi bili znani v ponedeljek.

Tuskovi stranki sledi opozicijska konservativna stranka Zakon in pravičnost (PiS) s 30,1 odstotka.

Novoustanovljeno protiklerikalno in nacionalistično Palikotovo gibanje se je, sodeč po projekcijah instituta TNS OBOP, z 10,1 odstotka glasov zavihtelo na tretje mesto, pred Tuskovo koalicijsko partnerico, Poljsko ljudsko stranko (PSL), ki naj bi dobila 8,2 odstotka podpore.

Kaczynski izboljšal izid
Glede na projekcije naj bi PO dobil 212 sedežev v parlamentu, PSL pa 27, skupaj torej 239, kolikor jih imajo tudi zdaj. PiS nekdanjega premierja Jaroslawa Kaczynskega je nekoliko izboljšal svoj rezultat, saj bo imela od zdaj v 460-članskem parlamentu 158 sedežev oziroma 12 več kot do zdaj.

Opozicijsko Zavezništvo demokratične levice (SLD) naj bi dobilo 7,7 odstotka glasov, preostalim strankam pa se ni uspelo prebiti v parlament, je poročala poljska televizijska mreža TVN24. Volilni prag na Poljskem je petodstotni.

Lažna bombna preplaha
Odprtje volišč na parlamentarnih volitvah na Poljskem sta zmotila bombna preplaha, a je šlo za potegavščini. Preplah je nastal v mestu Lublin na jugovzhodu Poljske, kjer je neki 70-letnik nedaleč od vhoda v eno izmed tamkajšnjih volišč pustil sumljiv paket, zaradi česar je bil pozneje aretiran. Začetek volitev so poleg tega za dve uri in pol preložili na volišču v kraju Gorzow Wielkopolski na zahodu države, kjer je policija prav tako odkrila sumljiv paket. V obeh primerih se je izkazalo, da gre za potegavščino.

Volitve so drugim opazovale delegacije iz Egipta, Tunizije in Libije, da bi si nabrale izkušnje, ki jim bodo pomagale pri izvedbi volitev v njihovih državah.