Boko Haram se je pridružil Islamski državi in želi v regiji vzpostaviti islamistično vladavino. Foto: Reuters
Boko Haram se je pridružil Islamski državi in želi v regiji vzpostaviti islamistično vladavino. Foto: Reuters

Predstavnik nigerijske vojske general Chris Olukolade je dejal, da je Boko Haram utrpel "množične" izgube, poroča BBC. Vojska je še sporočila, da v drugem največjem mestu v državi Borno poteka operacija "čiščenja".

Mesto Bama je pomembno, saj leži blizu glavnega mesta Borna Maidugurija, bilo pa je tudi prizorišče hudega nasilja med uporom Boko Harama. Džihadisti so mesto večkrat napadli, zavzeli pa so ga pred šestimi meseci.

Borci Boko Harama so bili, kot sporoča vojska, prisiljeni pobegniti čez mejo v sosednji Čad, za njihov pregon pa naj bi bila tako zdaj odgovorna čadska vojska.

V tvitu je general Olukolade sporočil tudi, da je vojska v ponedeljek zavzela mesto Goniri, zadnje oporišče islamistične skupine v sosednji nigerijski državi Yobe. Oblasti tako trdijo, da Boko Haram ne nadzira več niti enega urbanega središča v Yobeju in Adamawi, dveh od treh najbolj prizadetih držav na severovzhodu. Kmalu pa bo osvobojena tudi država Borno, je dejal Olukolade.

Ofenziva sosed proti Boko Haramu
Nigerija je z nekaterimi sosedami nedavno sprožila ofenzivo proti džihadistom, ki se je pridružila Islamistični državi, ki deluje predvsem na območju Sirije in Iraka. V nasilju v Nigeriji je od leta 2009 umrlo že več kot 13.000 ljudi, poroča BBC, več kot 1,5 milijona pa je bilo razseljenih. Konflikt se je v zadnjih letih razširil tudi v sosednja Čad in Kamerun.