Ameriški vojaki se umikajo iz Iraka. Foto: EPA
Ameriški vojaki se umikajo iz Iraka. Foto: EPA

Prva eksplozija je odjeknila v četrti Bab Al Šardži, tej pa sta sledili še dve na bližnji ulici. Še pred tem je razneslo obcestno bombo na obrobju iraške prestolnice, ko je mimo peljal tovornjak z gradbenimi delavci.

Po višku nasilja med letoma 2006 in 2007 se je prelivanje krvi v zadnjih letih nekoliko umirilo, a je še vedno pogosto in tako je samo oktobra umrlo 258 ljudi.

Skoraj vsakodnevni napadi predstavljajo težavo za iraške varnostne sile, ki bodo prevzele popoln nadzor nad varnostjo, potem ko se bodo do konca leta iz države umaknili vsi ameriški vojaki.

Skoraj devet let po vojaškem posredovanju je v Iraku trenutno le še 18.000 vojakov, ki pa bodo odšli v prihodnjem mesecu.

Washingtonu in Bagdadu se ni uspelo dogovoriti, da bi po izteku roka za umik v Iraku ostali ameriški vojaški inštruktorji, ki bi pomagali pri urjenju iraških vojakov.

ZDA so zahtevale imuniteto za svoje vojake, kar pa je bilo za iraške oblasti nesprejemljivo.

Tako iraške kot ameriške oblasti so prepričane, da so iraški vojaki sposobni zajeziti nasilje, vendar še zmeraj obstaja bojazen glede sposobnosti zračne obrambe in obveščevalnih dejavnosti.