Spor je zasejalo podaljšanje nizozemske vojaške misije v Afganistanu. Foto: EPA
Spor je zasejalo podaljšanje nizozemske vojaške misije v Afganistanu. Foto: EPA
Predstavniki sedme sile so te dni dobesedno utaborjeni pred vladno palačo. Foto: EPA

Kraljica se je 90 minut pogovarjala s premierjem Janom Petrom Balkenendejem, nato pa še s predsednikoma obeh domov parlamenta.
Nizozemska je v mednarodnih silah pod poveljstvom Nata v Afganistanu (Isaf) začela sodelovati leta 2006, že leta 2007 pa se je vlada odločila, da bodo vojake umaknili do avgusta 2010.
Nato si je sicer prizadeval, da bi misijo podaljšali, pa četudi v zmanjšanem obsegu in predvsem za urjenje afganistanskih vojakov. Tudi Balkenende je predlagal, da bi misijo podaljšali do avgusta 2011, vendar laburisti Woutera Bosa v to niso hoteli privoliti.
Izstop 12 članov stranke
Iz Balkenendejeve vlade je nato v noči na soboto izstopilo 12 članov laburistične stranke (PvdA) ter trije iz Krščanske unije (CU). Balkenende je nato v soboto zjutraj kraljici Beatrix ponudil odstop. Laburisti so vztrajali pri zahtevi, da morajo nizozemski vojaki končati misijo še letos, tako kot je bilo predvideno. Kraljica mora zdaj odločiti, ali bo sprejela odstop Balkenendeja in sklicala predčasne parlamentarne volitve. Redne volitve so sicer napovedane za marec prihodnje leto.

Kraljica bo posvete nadaljevala danes zvečer in v torek dopoldne, so sporočili iz vlade. Popoldne se je po poročanju nemške tiskovne agencije dpa že sešla z ministroma, ki sta odstopila, vodjo PvdA Wouterjem Bosom, ki je bil finančni minister, in vodjo CU Andrejem Rouvoetom, ki je bil minister za družino. Kraljica se bo zvečer in v torek sešla še z voditelji desetih poslanskih skupin. Tiskovna predstavnica vlade Fridy van Hapert ni mogla povedati, kdaj bo kraljica sprejela odločitev. "Moramo počakati," je dodala.

Odločitev znana v prihodnjih dneh
Nizozemski politični analitik Andre Krouwe je dejal, da si bo kraljica vzela čas in da je odločitev pričakovati v prihodnjih dneh. Sicer pa poznavalci pričakujejo oblikovanje začasne manjšinske vlade Balkenendejeve Krščansko-demokratske stranke (CDA) in CU, ki bi državo vodila do volitev, ki naj bi bile maja ali junija. Balkenende, ki je bil v soboto znova izvoljen na čelo svoje stranke, je od leta 2002 vodil štiri koalicijske vlade, od katerih so tri padle še pred iztekom mandata.
Nizozemska ima sicer v afganistanski pokrajini Uruzgan v okviru sil Isaf 1950 vojakov, do zdaj pa je življenje izgubilo 21 nizozemskih vojakov.