Umik nizozemskih vojakov iz Afganistana naj bi bil končan do konca letošnjega leta. Foto: EPA
Umik nizozemskih vojakov iz Afganistana naj bi bil končan do konca letošnjega leta. Foto: EPA

Balkenende je za nizozemsko televizijo povedal, da se bo nizozemski kontingent z 2.000 vojaki iz afganistanske province Uruzgan vrnil avgusta letos. Nizozemski vojaki so v Afganistanu od leta 2006, misijo pa so enkrat že podaljšali.

Zveza Nato je Nizozemsko prosila, naj misijo podaljša še za eno leto. Balkenendejevi krščanski demokrati so podaljšanje podprli, njihovi koalicijski partnerji, laburisti pa so temu ostro nasprotovali. Ker se največjima vladnima strankama ni uspelo dogovoriti o (ne)umiku, je vladna koalicija razpadla, premier pa je kraljici ponudil odstop.

Od sobote so bili v Afganistanu v ločenih napadih ubiti trije pripadniki Natovih sil Isaf. Dva sta umrla v južnem predelu države, eden pa na vzhodu. Narodnost umrlih vojakov še ni znana. Nobena smrt naj ne bi bila povezana z ofenzivo "Skupaj" proti talibanom.

V ponedeljek sestanek kraljice in koalicije
Kraljica Beatrix bo o ponujenem odstopu odločila v ponedeljek, ko se bo sestala z vsemi tremi voditelji koalicijskih strank - Balkenendejem, Wouterom Bosom (laburisti) in Andreom Rouvoetom (Krščanska unija). Kot možnost se omenjajo tudi predčasne volitve, ki bi lahko potekale že spomladi, najpozneje pa junija. Redne volitve so bile napovedane za marec prihodnje leto.

Balkenendeju ne kaže dobro
Javnomnenjske raziskave trenutno bolje kažejo laburistom. Na mestu premierja Bosa podpira 21 odstotkov vprašanih, Balkenendeja le 16 odstotkov. Nizozemski mediji pišejo, da je Balkenendejeva vlada razpadla že četrtič v osmih letih, in ocenjujejo, da je Bosa očitno ocenil, da je zdaj dovolj ranljiv, da ga lahko izpodrine s premierskega mesta.