Sektaško nasilje se je razširilo po napadu na šiitsko mošejo v Samari. Foto: EPA
Sektaško nasilje se je razširilo po napadu na šiitsko mošejo v Samari. Foto: EPA
Napad v Bagdadu
Zadnji dnevi so bili v Iraku zelo krvavi. Foto: EPA

Po virih blizu policije in notranjega ministrstva še ni znano, kdo je vpleten v napade, policija pa je zaradi njih poklicala okrepitev komandosov, ki naj bi jih po nekaterih virih spremljali člani šiitskih muslimanskih milic.

Tem so prebivalci z orožjem vstop na območje spopadov preprečili. Spopadi naj bi v jutranjih urah še trajali, vendar naj bi se njihov obseg zmanjšal. Zaradi februarskega napada na šiitsko svetišče v Samari se je v Iraku razširilo sektaško nasilje.

Najdena nova trupla
Na različnih koncih prestolnice so policisti odkrili 12 trupel. Na nekaterih so znaki mučenja. Sedem trupel so našli v sunitskih predelih mesta, pet pa so jih našli v sunitski četrti. Od izbruha sektaškega nasilja so oblasti na ulcah glavnega mesta našle že na stotine trupel, kar kaže na nemoč iraškega vodstva, ki že več kot štiri mesece po volitvah še vedno ni oblikovalo vlade.

Iraški premier še vedno uganka
Zasedanje iraškega parlamenta, ki bi moralo biti danes, je bilo zaradi spora o imenovanju novega predsednika vlade spet preloženo. Trenutni predsednik parlamenta Adnan Pačači je odločil, da potrebujejo več časa za razrešitev odprtih vprašanj. Sicer je vodilna Šiitska zveza ponudila novega kandidata za predsednika vlade, vendar se ni strinjala s kandidatom najpomembnejše sunitske stranke za predsednika parlamenta.

Pačači je optimist in meni, da bi bilo zasedanje lahko čez nekaj dni. Po parlamentarnih volitvah v Iraku se je iraški parlament sešel samo enkrat, pa še to zasedanje je bilo zelo kratko.