Med nekaj več kot 170 prijavljenimi incidenti v Kölnu jih je bila tretjina spolnih napadov. Foto: Reuters
Med nekaj več kot 170 prijavljenimi incidenti v Kölnu jih je bila tretjina spolnih napadov. Foto: Reuters

Vprašanje vključitve prosilcev za azil, ki prihajajo v Evropo iz Afrike in Bližnjega vzhoda, v novo okolje je postalo še pomembnejše po silvestrskem napadu v Kölnu, kjer je več sto moških ropalo udeležence zabave na osrednjem trgu in spolno nadlegovalo ženske, poroča Independent.

Glede na to, da je lani v Evropo prišlo več kot milijon prosilcev za azil, so mnogi evropski politiki menili, da bi jim posamezne države morale ponuditi možnost izobraževanje na področju družbenih norm in vrednot.

Kot poroča Independent, so predlogi naleteli na odpor, saj namigujejo, "da si bodo moški, ki prihajajo iz konservativnejših družb, narobe tolmačili vedenje žensk" in bodo zato podvrženi etiketiranju, da so "potencialni posiljevalci ... Norveška je prva država uvedla sporni model predavanja, ki se je zdaj razširil po vsej Evropi," še poroča Independent.

"Živimo v svobodni družbi"
Linda Hagen
iz podjetja Hero, ki vodi 40 odstotkov sprejemnih centrov po Norveškem, je dejala, da na omenjenih delavnicah udeležencem "ne dajejo navodil, temveč jim pomagajo, da bi se izognili morebitnim napakam, ko bodo odkrivali norveško kulturo. Enotna kulturna koda dobrega ali slabega vedenja ne obstaja, saj živimo v svobodni družbi," je dejala za agencijo AFP. "18 let starega fanta preseneti, ko se želi kakšno dekle z njim družiti. Zato sklepa, da želi z njim spati," je pojasnila Linda Hagen, ki opozarja, da so "posiljevalci v vseh etničnih skupinah".
Ukrep uvaja tudi Belgija
Pri tem navaja primer Belgije, ki je v petek napovedala, da bo v prihodnjih tednih za neevropske prosilce za azil uvedla "tečaje o spoštljivem odnosu do žensk". Kot je dejal belgijski državni sekretar za azil in migracije Theo Francken, bodo na tečaju "predstavili sklop pravil o vedenju do žensk v zahodni družbi, tako v smislu medsebojnih odnosov kot v spolnih odnosih," je poročal pred dvema dnevoma prav tako Independent. Francken je za televizijo VRT dejal, da je ukrep "absolutno potreben", saj so "v Belgijo prišli številni samski mladi moški, ki prihajajo iz kulture, v kateri je odnos med moškim in žensko popolnoma drugačen kot na Zahodu".

Belgijski državni sekretar je komentiral tudi dogodke v Kölnu in dejal, da "ne glede na profil napadalcev, takšnega početja ne tolerira pri nikomer". Nekateri belgijski poslanci so Francknovo napoved sprejeli z neodobravanjem. Isabelle Simonis iz levičarske stranke socialistov je potezo označila kot "prikriti rasizem".