Nasedla ladja, iz katere izteka olje, naj bi se tudi potopila. Foto: EPA
Nasedla ladja, iz katere izteka olje, naj bi se tudi potopila. Foto: EPA

Najprej, okoli šeste ure zjutraj, je pred jugozahodno obalo Švedske potonila ladja Langeland. Vseh šest članov posadke, med katerimi naj bi bilo največ Rusov, še vedno pogrešajo. Na kraj nesreče v fjord Koster blizu meje z Norveško so prihiteli reševalci, ki pa svarijo, da je upanje, da bi kdo nesrečo preživel, zelo majhno.

V času nesreče je na območju, kjer je plula ladja, pihal močan veter, ki je povzročil močne valove. Ali je to vzrok nesreče 70-metrske ladje, ki je prevažala izolacijski material, še ni znano.

Koliko nafte bo izteklo?
Okoli 50 kilometrov zahodneje, ob južno obali Norveške, so kmalu zatem poročali o še eni nesreči. V močnem neurju je nasedla ladja Full City, ki je plula pod panamsko zastavo, posadka pa je v celoti kitajska. Šestnajst mornarjev so z ladje rešili, sedem pa jih je ostalo na njej.

Na ladji je bilo več kot 1.120 ton nafte, ki izteka v morje, oljni madež pa je na nekaterih delih že dosegel obalo v bližini norveškega mesta Langesund, ki je priljubljeno poletno letovišče Norvežanov.

Okoljevarstveniki svarijo, da bi nafta lahko prizadela veliko število ptic, ki živijo v bližnjem narodnem parku, zato so za pomoč prosili tudi prostovoljce.