Najverjetnejši novi premierki Erni Solberg bo moral odhajajoči Jens Stoltenberg seči v roko. Foto: EPA
Najverjetnejši novi premierki Erni Solberg bo moral odhajajoči Jens Stoltenberg seči v roko. Foto: EPA

Po zadnjih javnomnenjskih raziskavah se bo na tretje mesto na dvodnevnih volitvah za konservativci in laburisti uvrstila desničarska Stranka napredka, ki bo tako ključna za sestavo desnosredinske koalicije, ki bo potrebovala tudi podporo dveh manjših sredinskih strank - krščanskih demokratov in liberalcev. Nova premierka bo najverjetneje postala vodja konservativcev Erna Solberg.

Slab sloves Stranke napredka
Stranka napredka, ki v 40 letih obstoja še ni bila na oblasti, si je sčasoma pridobila ugled, a se mnogi volivci ob njej še vedno zdrznejo. Nekoč je bil njen član tudi desničarski terorist Anders Behring Breivik, ki je pred dvema letoma med morilskim pohodom na otoku Utoya ubil 77 ljudi. Stranka je njegovo dejanje obsodila in nekoliko utišala svojo protiislamsko retoriko, kljub temu pa še naprej zagovarja zelo strogo politiko do priseljencev.

Koalicija pod vodstvom dozdajšnjega premierja Jensa Stoltenberga se je v osmih letih na oblasti očitno izpela, saj mu mnogi zamerijo, da ni znal še bolj izkoristiti prihodkov od prodaje nafte in poskrbeti za nekaj "zaloge" za hujše čase. "V državi, ki naj bi bila med najbogatejšimi na svetu, je zdravstveni sistem obupen, ceste pa so v izredno slabem stanju," je dejal uradnik iz Osla Marcus Holm. "Osem let Stoltenberga je bilo dovolj."

Ena najbogatejših držav
Kljub temu norveško gospodarstvo po zaslugi izvoza črnega zlata tudi med splošno gospodarsko krizo še vedno cveti, pet milijonov Norvežanov pa uživa najvišji življenjski standard na svetu.

Volišča se bodo zaprla ob 19.00 po krajevnem času, takrat bodo mediji objavili tudi izide vzporednih volitev.