Trump je nevaren za ZDA, so prepričani nasprotniki. Foto: Reuters
Trump je nevaren za ZDA, so prepričani nasprotniki. Foto: Reuters

Peticijo z naslovom Donald Trump je nevaren za našo državo je na spletni platformi The Change sprožila demokratska kongresnica Karen Bass, piše spletni Independent. Bassova namreč meni, da Trump izkazuje vse poteze narcistične osebnostne motnje, svoje trditve pa je podkrepila še z nizom tvitov spletnih memov s Trumpovimi izjavami.

"Njegova impulzivnost ter pomanjkanje nadzora nad lastnimi čustvi sta skrb vzbujajoči. Naša domoljubna dolžnost je, da odpremo vprašanje njegove duševne trdnosti za položaja vrhovnega vojaškega poveljnika ter voditelja svobodnega sveta," se glasi argumentacija v peticiji.

Podpora pozivu je nato prišla tudi iz najvišjih strokovnih krogov, saj jo je podprl dekan harvardske medicinske fakultete Jeffrey Flier, rekoč, da Trump ne le ima to motnjo, temveč "jo definira".

A oglasili so se tudi v Ameriškem združenju psihiatrov, kjer so opozorili na nevarnost kršenja t. i. Goldwaterjevega pravila, ki psihiatričnim strokovnjakom prepoveduje komentiranje posameznikov, ki jih niso sami obravnavali, saj to lahko vodi do nevarnih družbenih stigem.